Kas notiek ar cilvēku brīdī, kad sprāgst atombumba?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa draudiem Ziemeļkorejai grāmatas par atomieročiem autors savā «Twitter» kontā publicējis baisu aprakstu par to, kas notiek ar cilvēkiem un pilsētu atombumbas sprādziena brīdī.

Kā vēsta izdevums «Esquire», Donalds Tramps, līdzīgi kā Harijs Trumens 72 gadus senā pagātnē, pirms uz Japānas pilsētām Hirosimas un Nagasaki tika uzmestas atombumbas, piedraudējis Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam, ka, ja Ziemeļkoreja turpinās draudēt ASV, tad tā pieredzēs tādu iznīcību, kādu pasaule vēl nebūs redzējusi.

Žurnālists Dens Zaks savā grāmatā «Almighty», kas veltīta atomieroču tēmai, ir izpētījis Hirosimas un Nagasaki bombardēšanu un apraksta, kas toreiz notika ar cilvēkiem un pilsētām, kad sprāga atombumbas, un ieskicē ainas, kas varētu sekot arī mūsdienās.

«Sprādziena mirklī 160 tūkstoši cilvēku sadega jeb «karbonizējās» uz līdzenas vietas, bet, ja tiem «nepaveicās», viņi tika smagi ievainoti un nomira nežēlīgu sāpju mocīti. Tie, kuri izdzīvoja, bija pārliecināti, ka ir miruši un nokļuvuši ellē.

Kamēr uguns vētra rāva nost miesu no cilvēku kauliem, no debesīm krita degoši putni un pilsētas tālākās ielas tika piepildītas ar sadegušiem cilvēku līķiem. Izdzīvojušie pārvērtās par tikšķošām bumbām, jo radiācijas ietekmē pārstāja dalīties viņu šūnas un atteicās darboties iekšējie orgāni, nolemjot cilvēku mokošai un drošai nāvei.

30 minūtes pēc sprādziena no debesīm sāka gāzties radioaktīvu pelnu lietus. Aculiecinieki stāsta, ka sprādzienā izdzīvojušie no epicentra virzījās prom, apātiski klusējot kā dzīvie miroņi. Vairāki no viņiem bija pārliecināti, ka ir miruši un atrodas ellē.»

Kā vēsta «Esquire», diez vai Tramps kaut ko tādu ir dzirdējis, jo viņš neapgrūtina sevi ar tādu lietu kā vēsture. Daži pat domā, ka prezidentam nav ne jausmas, ka atombumba pirms 72 gadiem tika uzmesta uz divām Japānas pilsētām. Pavisam noteikti - viņš nezina, cik cilvēku gāja bojā Hirosimas un Nagasaki bombardēšanas dienās un cik mokoša nāve tā bija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu