Izveidota cilvēka ķermenī mītošo baktēriju karte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Zinātnieki ir izveidojuši atlantu, kas parāda, kādas baktērijas mīt dažādās cilvēka ķermeņa vietās. Lai arī pētniekiem uz dalībnieku ķermeņiem izdevās atrastu tūkstošiem dažādu baktēriju sugu, tikai dažas no tām bija viņiem visiem. Pētījuma laikā Kolorado universitātes zinātnieki analizēja baktērijas, kas atrastas 27 atsevišķās cilvēka ķermeņa daļās. Analizēts tika 51 brīvprātīgo ķermenis. Viņi atklāja, ka atrodamo baktēriju kolonijas, kas atrodamas uz dažādo cilvēku ķermeņiem, ir būtiski atšķirīgas, tomēr arī šajā gadījumā ir iespējams saskatīt zināmas sakarības.

No katra pētījuma objekta trīs mēnešu laikā pētnieki paņēma četrus paraugus - parasti tas notika vienu līdz divas stundas pēc tam, kad cilvēks bija iegājis dušā. Pētnieki izmantoja gēnu pētniecības tehnoloģijas, lai izveidotu sarakstu ar mikrobiem, kuri mīt katrā ķermeņa daļā. Kopumā pētnieki identificēja 4200 baktērijas, bet tikai piecas no tām bija sastopamas visu pētījuma dalībnieku ķermeņos.

Pētnieki cer, ka pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnālā «Science Express», palīdzēs klīniskajos pētījumos. Viņi domā, ka reiz būs iespējams noteikt vietas cilvēka ķermenī, kur, pārstādot specifiskas, būs iespējams uzlabot pacientu veselību.

Baktērijas, kas paņemtas no viena un tā paša cilvēka vienām un tām pašām ķermeņa vietām, pētniecības gaitā būtiski atšķīrās. Mazākās dzīvo organismu variācijas tika atrastas padusēs un uz pēdu apakšām, savukārt vislielākā variācija ir mutē. Savukārt galvas rajonā - uz pieredz, deguna, ausīs un matos dominē viens baktēriju tips. Uz rumpja un kājām dominē cits. Turklāt izrādījās, ka uz mēles dzīvojošās baktērijas, kas izvietotas uz apakšdelma, spēj dzīvot ilgāk nekā, ja izvietotas uz pieres.

Pētījuma vadītājs Robs Naits stāsta, ka pētījuma rezultāti ir «līdz šim pilnīgākais mūsu mikrobiskās puses apkopojums» un solīja turpmāk to papildināt. «Mūsu mērķis bija noskaidrot, kas ir normāli veselīgam cilvēkam, un tas būs pamats turpmākiem pētījumiem, kuros apskatīsim cilvēkus, kam ir dažādas slimības.»

Uz cilvēka ķermeņa un tā iekšienē dzīvo apmēram simts triljoni baktēriju. Tiem ir būtiska nozīme daudzu ķermeņa fizioloģisko funkciju veikšanā, tai skaitā imūnsistēmas attīstībā, ēdiena sagremošanā un aizsardzībā pret iespējamiem patogēniem elementiem, kuri izraisa slimības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu