Urugvajā katram sākumskolas audzēknim piešķir klēpjdatoru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Urugvaja kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kura visiem sākumskolu audzēkņiem izdalījusi pa bezmaksas klēpjdatoram. Projekts jaunāko klašu skolēnu apgādāšanā ar uz «Linux» bāzes veidotiem klēpjdatoriem sākās 2007. gadā un izmaksāja Urugvajai mazāk par 5% no gada budžeta izglītībai, vēsta «BBC News».

Bezmaksas klēpjdatoru izdalīšana skolēniem ir daļa no starptautiskā projekta «Katram bērnam pa klēpjdatoram» («One Laptop Per Child» (OLPC)). Projekta OLPC, kuru uzsāka Nikolass Negroponte (Nicholas Negroponte), mērķis ir apgādāt katru pasaules bērnu ar lētu klēpjdatoru. Šādu iniciatīvu atbalstīja tādas kompānijas kā «AMD», «eBay», «Google», «Marvell», «News Corporation» un «Red Hat».

Divu gadu programmas realizācijas laikā klēpjdatorus Urugvajā saņēma 362000 skolēnu un 18000 skolotāju. Aptuveni 70% no klēpjdatorus saņēmušajiem bērniem līdz tam mājās datora nebija vispār. Katrs klēpjdators Urugvajas varas iestādēm izmaksāja 260 ASV dolārus, ieskaitot skolotāju apmācību un piekļuvi internetam, bet ikgadējie tā apkalpošanas izdevumi ir 21 ASV dolārs.

Projektam OLPC speciāli veidotajā klēpjdatorā «XO-1» ir virkne inovāciju, kā, piemēram, displejs ar gaismas diodes apgaismojumu un iespēja strādāt ar to melnbaltā režīmā.

«XO-1» ir aprīkots ar 433 megahercu «AMD Geoge» procesoru, 256 megabaitus lielu operatīvo atmiņu un gigabaitīgu flash čipu cietā diska vietā. Dators darbojas uz «Linux» bāzes veidotās vienkāršotas operētājsistēmas «Fedora ar Sugar» interfeisu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu