«Google» vākusi pa neaizsargātiem tīkliem nosūtītu informāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

«Google» pārstāvji atzinuši, ka pēdējo trīs gadu laikā kompānija kļūdas pēc vākusi informāciju, kuru cilvēki nosūtījuši izmantojot bezvadu tīklus, nelietojot šifrēšanu, vēsta BBC News.

Par to kļuva zināms pēc tam, kad Vācijas varas iestādes palūdza veikt automašīnu Street View (mašīnas, kuras aprīkotas ar kamerām un fotogrāfē ielas projektam Google Maps, attēlā) savākto datu auditu. Kā paziņoja «Google», pārbaudes laikā atklāts, ka «kļūdas pēc, tikusi vākta informācija no neaizsargātiem tīkliem».

Starp «pārķertajiem» datiem varēja būt elektronisko vēstuļu, tekstu, fotogrāfiju fragmenti, un pat kāda skatītās interneta vietnes. Uzzinot par problēmu, «Google» vadība aizliegusi automašīnu «Street View» personālam vākt informāciju no bezvadu tīkliem, teikts kompānijas blogā.

Tagad amerikāņu meklēšanas gigantam ir nepieciešama programmu nodrošinājuma , kura dēļ arī šī problēma radās, neatkarīga ekspertīze. Jānoskaidro arī, kādi tieši dati tika vākti. «Ir ārkārtīgi svarīgi uzturēt cilvēku uzticību visā, un šajā gadījumā mēs cietām neveiksmi. Mēs ļoti labi saprotam, kāda šī bija izgāšanās», - paziņojis «Google» viceprezidents izstrāžu jomā Alans Justass.

«Google» paziņojusi, ka problēmas cēloņu sākums attiecināms uz 2006. gadu. Toreiz pie eksperimentālā wi-fi projekta strādājošais izstrādātājs uzrakstīja kodu, kurā bija visu publiski pa bezvadu tīkliem noraidāmo datu paraugi.

Pēc kompānijas «Ioactive» testēšanas aizsardzībai no nesankcionētas piekļuves nodaļas vadītāja Dena Kaminski domām, ļaunprātības no «Google» līdzstrādnieku puses nebija. «Notika informācijas noplūde, un viņi to savāca. Ja reiz jūs gatavojieties nosūtīt elektroniskās vēstules izmantojot neaizsargātu tīklu, tad nebrīnieties, ja kāds tās pārķers», - uzskata eksperts.

Džons Simpsons no patērgātāju organizācijas «Consumer Watchdog» uzskata: «Problēma ir tajā, ka «Google» ir liels skaits izstrādātāju, kuri grib apsteigt planētu un savākt visu informāciju, kuru iespējams, nedomājot par sekām»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu