Klaviatūras latīņu izkārtojums aziātiem rada nespēju rakstīt hieroglifus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Nesenie socioloģisko aptauju un pētījumu rezultāti Āzijas reģionā konstatēja vienu visai specifisku problēmu – japāņu un ķīniešu jaunā paaudze sastapusies ar grūtībām hieroglifu rakstīšanā, vēsta «DailyTech».

Pēc sociologu domām, šīs problēmas iemesls ir tāds, ka teksta ievadīšanai tiek masveidā izmantotas ierīces ar latīņu klaviatūru, kuras ir saprotamas mums, taču tām nav nekādas saistības ar seno hieroglifu rakstīšanas veidu.

Šī gada aprīlī izdevums «China Youth Daily» veica aptauju, kurā tika noskaidrots, ka 83% no 2072 respondentiem ir šāda veida problēmas. Līdzīgus rezultātus uzrādīja arī portāla «Dayang» Net adekvāta aptauja. Šāds fenomens tika nosaukts par «simbolu amnēziju». Āzijā daudzi jo daudzi lietotāji teksta ievadīšanai izmanto uz latīņu alfabēta bāzes veidotas klaviatūras. Līdz ar to, cilvēki neizmanto hieroglifus, un attiecīgi tie pamazām aizmirstas.

«Es atceros hieroglifa veidolu, taču vairs nezinu ar kādām līnijām tas ir jāzīmē,» stāsta 21 gadu vecā Honkongas studente Lī Hanveja (Li Hanwei). Honkongas Universitātes lingvistikas katedras docents Sjoks Vaitings (Siok Wai Ting) brīdina, ka hieroglifu rakstīšanas spēju zaudējumam ar laiku pievienosies arī to lasītprasmes zudums.

Toties Pensilvānijas Universitātes ķīniešu valodas un literatūras profesors Viktors Meijers (Victor Mair) uzskata, ka «"simbolu amnēzija» ir dabisks evolūcijas process».

Šo problēmu padziļina tas, ka teksta ievades ierīces ar hieroglifu izkārtojumu plašu izplatību neguva pat dzimtajā Āzijas reģionā. Lai saglabātu hieroglifu rakstības iemaņas, aziātiem atliek vien cerēt tikai uz ierīcēm ar skārienjūtīgu ekrānu, kuras atbalsta ar roku rakstīta teksta ievadīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu