Mikroorganismi uz Marsa teorētiski var eksistēt sāls šķīdumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Uz Marsa, par spīti ļoti zemajām temperatūrām, šķidrā stāvoklī var atrasties sāls šķīdums, kas teorētiski var nodrošināt mikroorganismu eksistenci. Eksperimentus, kas pierāda šo varbūtību, veicis Vācijas Aerokosmiskās aģentūras DLR pētnieks Didrihs Melmans un viņa kolēģi.

«Termodinamiskie apstākļi liecina, ka uz Marsa virsmas kaut vai īslaicīgi jāparādās atdzesētam ūdenim,» – teikts Melmana ziņojumā, kas tika nolasīts COSPAR (Kosmisku pētījumu komitejas - Committee on Space Research) konferencē Brēmenē.

Šis ūdens var izšķīdināt minerālus, kuri atrodas virsmas augšējos slāņos, izveidojot koncentrētu sāls šķīdumu. Bez tam sāls ir spējīga absorbēt atmosfērā esošos ūdens tvaikus, tāpat veidojot sāls šķīdumu.

Melmans un viņa kolēģi tāpat pierādījuši, ka tāds sāls šķīdums var palikt šķidrā stāvoklī arī negatīvās temperatūrās, vismaz daļu Marsa dienas vai gada. «Tā kā uz Marsa virsmas nav šķidra ūdens, šāds atdzesētais sāls šķīdums var būt tā šķidrā vide, kas nodrošina dzīvību,» atzīmējis zinātnieks. Šķidra vide ir nepieciešama visiem zināmajiem dzīvajiem organismiem, lai nodrošinātu vielmaiņu.

Pēc Melmana vārdiem, viņš kopīgi ar kolēģiem no Berlīnes Tehnoloģiskas universitātes īsteno eksperimentus ar atšķirīgiem mikroorganismiem, lai noskaidrotu, kuri no tiem var izdzīvot koncentrētajā «Marsa» sāls šķīdumā, temperatūrās, kas zemākas par nulli.

Jāpiebilst, ka 2009. gada maijā Hārvardas zinātnieki veica pētījuma, kurā pierādīja, ka kaut arī uz Marsa pagātnē ir bijis šķidrs ūdens, tomēr tas bijis pārāk sāļš dzīvām būtnēm. Pēc Hārvardas pētnieku domām, augstā sāls koncentrācija izslēdz tādu dzīvības formu eksistenci, kuras ir zināmas mūsdienu zinātnei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu