Vāveres varot kļūt par neprognozējamiem un asinskāriem dzīvniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zoologs Viljams Stenlijs (William Stanley) kļuvis par vāveres Paraxerus vexillarius galēji neparastas uzvedības liecinieku. Grauzējs, kurš ikdienā pārtiek no sēklām, augļiem un sīkiem kukaiņiem, mēģinājis nogalināt vai vismaz sakropļot augļēdāju sikspārni. Novērojumi ir aprakstīti žurnālā «African Journal of Ecology», bet īsumā par šo gadījumu vēsta portāls BBC News.

Viljams Stenlijs jau divdesmit gadus pēta Tanzānijas zīdītājus. Pieminētais, vāverēm neraksturīgais uzbrukums noticis šajā vasarā, gaišā dienas laikā. Zoologs uzmanību tam pievērsis, izdzirdot sikspārņa kliedzienus, jo parasti sikspārņi ir aktīvi tikai naktīs. Zinātnieks devies skaņas virzienā un ieraudzījis krūmu vāveri, no kuras zobiem mēģinājis izrauties sikspārnis.

Beigās sikspārnim izdevies paglābties, tomēr drīz vien dzīvnieks nomiris. Stenlijs paņēmis sikspārņa mirstīgās atliekas, lai izpētītu bojājumu raksturu. Izrādījās, ka vāvere saplosījusi abus sikspārņa Epomophorus wahlbergi spārnus netālu no to pamata un savainojusi dzīvnieka galvu. Stenlijs uzskata, ka grauzējs tīši mēģinājis sakropļot sikspārni vai pat nogalināt to.

Pagaidām zinātnieks nav atradis saprātīgu skaidrojumu notikušajam. Līdz šim zoologiem nekas nebija zināms par tamlīdzīgām agresijas izpausmēm no vāveru – veģetāriešu puses attiecībā pret citiem dzīvniekiem. Viena no iespējamām versijām skan, ka vāvere mēģinājusi atbrīvoties no konkurenta cīņā par pārtiku. Tāpat Stenlijs neizslēdz iespēju, ka vāvere bijusi «mentāli nevesela».

Interesanti, ka vāveres nereti uzbrūk arī cilvēkiem. Piemēram, 2007. gadā Vācijā kāds agresīvs grauzējs īsā laika sprīdī izmanījās sakost trīs cilvēkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu