Pētījums: Pinte alus var palīdzēt pret iedvesmas trūkumu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Radošo sfēru pārstāvji bieži apgalvo, ka alkohols labvēlīgi ietekmē viņu kreativitāti un ievērojami palielina produktivitāti, tomēr tagad pētnieki šim apgalvojumam ielikuši zinātnisku pamatu.

Consciousness & Cognition

Pētījumā tika piesaistīti 132 vīrieši un sievietes, kuriem pēc alkohola lietošanas tika doti trīs vārdi, kam jāatrod pāris. Piemēram, vārdam «bedre» pāris ir «darvas», «čūsku» vai «vircas».

Rezultātā atklājās, ka alkohols palīdz aizvākt parametrus, kas iekļauj problēmu, ļaujot šai problēmai pieiet daudz radošāk, citiem vārdiem sakot, alkohols ļauj domāt «ārpus kastes».

Pētījums pierāda, ka glāze vīna vai kauss alus var kalpot par atslēgu mentālajai barjerai, kad jāpabeidz sarežģīta krustvārdu mīkla vai jāsacer asprātīga runa.

Tomēr jāņem vērā, ka, lai arī alkohols pozitīvi ietekmē kreativitāti, tas var atstāt sliktu iespaidu uz cilvēka kustībām, kas nepieciešamas, piemēram, gleznojot vai dejojot.

«Pozitīvu alkohola ietekmi uz cilvēka kreativitāti var sasniegt, tikai patērējot grādīgos dzērienus ļoti kontrolētos un nelielos daudzumos,» komentēja pētījuma autors Matiass Benedeks.

2015. gadā kāds dāņu alus brūzis tirdzniecībā laida «Problēmu risināšanas alu» (The Problem Solver Beer), kura mērķauditorija bija cilvēki, kuri cīnās ar kreativitātes problēmām.

Savukārt Ilinoisas universitātes speciālisti izpētīja, ka alkohola līmenis asinīs, kas vajadzīgs, lai pozitīvi ietekmētu cilvēka radošumu, ir pavisam nedaudz zem autovadītājiem atļautā alkohola līmeņa asinīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu