Kāpēc paģiras līdz ar gadiem kļūst smagākas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Visu nīstās paģiras zinātniekiem ir gandrīz tikpat mīklains stāvoklis kā ikvienam no mums, tomēr pieredze un fakti liecina vienu skaidru patiesību – cilvēkam kļūstot vecākam, paģiras pieņemas spēkā.

Pētnieki aplēsuši, ka vidēji paģiras kļūst smagākas pēc 29 gadu vecuma, tomēr pat zinātniekiem nav īsti skaidrs, kāpēc tā notiek. Lielākā daļa ekspertu skaidro, ka tas ir vairāku faktoru dēļ, piemēram, tauku daudzuma organismā, kas samazina organisma spēju apstrādāt uzņemto alkoholu, kā arī alkohola lietošanas biežuma dēļ.

Ārvalstu mediji raksta, ka organismam piemīt apbrīnojama spēja pielāgoties gandrīz visam, tajā skaitā arī alkohola regulārai lietošanai. Enzīmi mūsu aknās sašķeļ alkoholu un padara to sagremojamu un nekaitīgu pārējam organismam. Vidēji pieauguša cilvēka aknas katras 90 minūtes spēj apstrādāt vienu alkoholisko dzērienu, tomēr, ja aknām tiek regulāri «piegādāts» alkohols, tās pielāgojas apstākļiem un apstrādā to efektīvāk un ātrāk.

Tomēr, ja alkohola patēriņa regularitāte tiek samazināta, aknas atkal pielāgojas jaunajiem apstākļiem, izdalot mazāku enzīmu daudzumu, kā rezultātā, ja alkohols tiek atkal uzņemts iepriekšējos daudzumos, aknām kļūst sarežģīti to sašķelt.

Savu lomu organisma spējā apstrādāt alkoholu spēlē arī cilvēka dzimums, ģenētiskie faktori un ķermeņa masa, tomēr, pētnieki lēš, ka paģiru spēka pieaugumā vainojamas tieši šīs pielāgošanās izmaiņas.

Zināms, ka cilvēks jaunībā alkoholu bieži vien lieto vairāk, bet vēlāk nomierinās un spirtotajiem dzērieniem pievēršas krietni retāk. Rezultātā aknas nespēj apstrādāt neierasti lielo alkohola daudzumu un cilvēks no rīta jūtas sliktāk nekā kādreiz – jaunībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu