Urīna analīzes var atklāt tavu patieso bioloģisko vecumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Izrādās, ka vienkāršas urīna analīzes var atklāt, kāds ir cilvēka ķermeņa bioloģiskais (nevis hronoloģiskais) vecums.

Kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Frontiers in Aging Neuroscience», informācija, ko var iegūt no urīna analīzēm, var atklāt gan vecuma izraisītu slimību iedīgļus, gan potenciālo nāves brīdi.

Pētījums (Angļu val., 733 Kb, pdf)

Urīna analīzes laikā pētnieki pārbauda vielu (marķieri), kas parāda šūnu bojājumus oksidācijas rezultātā. Šī viela, cilvēkam novecojot, parādās urīnā arvien lielākos daudzumos.

«Kad novecojam, mēs ciešam no arvien lielākiem oksidācijas izraisītiem šūnu bojājumiem, tāpēc oksidācijas marķieru līmenis mūsu organismā palielinās,» skaidroja pētījuma autors Dzjan-Pin Cai (Jian-Ping Cai).

Cilvēku organismi noveco dažādi oksidācijas izraisītu šūnu degradācijas dēļ, kas ir saistīta ar dažādiem faktoriem, piemēram, ģenētiku, dzīvesveidu un vidi.

Pētījumā zinātnieki koncentrējās uz oksidācijas marķieri 8-oxoGsn. Viņi izmērīja šā marķiera līmeni vairāk nekā 1200 Ķīnas pacientu urīnā. Visi pacienti bija 2 līdz 90 gadus veci. Atklājās, ka marķiera līmenis palielinās, sākot ar 21 gada vecumu.

«Šis marķieris ir pavisam jauns veids, kā apzināt cilvēka organisma bioloģisko vecumu un stāvokli. Tas ir daudz precīzāks rādītājs nekā hronoloģiskais vecums un var palīdzēt vecuma izraisītu slimību ātrākā diagnosticēšanā,» piebilda Dzjan-Pin Cai.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu