Pētījums: Atmiņas šūnas pārstāj atjaunoties pēc 13 gadu vecuma

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shawn F. Sorrells/Nature

Jaunā, diskutablā pētījumā atklāts, ka tajā smadzeņu reģionā, kas atbild par cilvēka atmiņu, jauni neironi pārstāj veidoties, tiklīdz cilvēks ir sasniedzis 13 gadu vecumu.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature». Tā ietvaros zinātnieki izpētīja smadzeņu audu paraugus un atklāja, ka smadzeņu struktūras hipokampa rajonā nav pazīmju par jaunu neironu veidošanos pēc 13 gadu vecuma.

Pētījums (Angļu val.)

Šis pētījums asi kontrastē ar jau iepriekšējos pētījumos pieņemto, ka atmiņas šūnas atjaunojas visu dzīvi. Tā tas ir daudziem zīdītājiem.

Noskaidrots, ka jaunu hipokampa neironu spēja atjaunoties laika gaitā samazinās arī makakiem, kā arī zinātnieki ir pārliecināti, ka šo neironu atjaunošanās spēja zūd arī delfīniem un vaļiem.

Foto: Shawn F. Sorrells/Nature

«Neiroģenēze pieaugušu cilvēku smadzeņu hipokampa daļā, kas atbild par atmiņu un jaunu lietu apgūšanu, neturpinās vai arī ir ļoti reta,» pētījumā rakstīja tā autors Arturo Alvarezs-Buila (Arturo Alvarez-Buylia).

Pētnieki šo atklājumu veica, izmantojot 59 cilvēka smadzeņu paraugus. Visi paraugi bija ņemti no dažādā vecumā mirušiem cilvēkiem.

Jaunu neironu skaits hipokampā samazinājās līdz ar cilvēka pieaugšanu, proti, lielākais vecums, kādā tika novērotas jaunas smadzeņu šūnas, bija 13 gadi. Cilvēkiem vecuma grupā no 18 līdz 77 gadiem jaunas neironu šūnas netika novērotas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu