«Bank of America» brīdina par 1998.gada globālās krīzes atkārtošanos (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV bankas «Bank of America» eksperti, izanalizējot globālo tirgu pēdējo mēnešu tendences, secinājuši, ka tirgus pašreizējā dinamika atgādina 1998.gadu, kad sabrukumu piedzīvoja Dienvidaustrumāzijas fondu tirgus, kam sekoja Krievijas defolts, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg».

Bankas eksperti norāda, ka attīstības valstu fondu tirgus atkal negatīvi ietekmē spēcīgs ASV dolārs, savukārt tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība piedzīvo kāpumu, atspoguļojot optimismu attiecībā uz ASV ekonomiskās izaugsmes perspektīvām.

«Bank of America» analītiķi pauž viedokli, ka šie divi faktori bija pamatā arī pirms 20 gadiem piedzīvotajai krīzei.

«ASV noturīgā izaugsme, dažāda veida obligāciju ienesīguma izlīdzināšanās un lejupslīde attīstības tirgos – tas ir viss sāk atgādināt notikumus pirms 20 gadiem,» teikts «Bank of America» paziņojumā.

1997. un 1998.gada krīze bija nozīmīgākais pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades lielākais ekonomiskais satricinājums.

Par lokālu valūtas krīzi sākotnēji uzskatītā situācija, kas aizsākās ar Taizemes valūtas devalvāciju 1997.gadā, ātri vien izplatījās arī citos attīstības tirgos, savu «augstāko punktu» sasniedzot 1998.gadā, kad Krievija piedzīvoja defoltu.

Iepriekš par jaunas ekonomiskās krīzes un recesijas draudiem iepriekš brīdinājuši arī Pasaules Bankas eksperti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu