Ekvadora pārtrauks Asanža papildu apsargāšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno devis rīkojumu pārtraukt valsts vēstniecībā Londonā dzīvojošā vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža papildu apsardzi. Tas notika neilgi pēc tam, kad atklātībā nonāca ziņas par spiegu tīklu un drošības pasākumu kopumu, kas piecu gadu laikā Ekvadorai izmaksājis vismaz piecus miljonus ASV dolāru (4,2 miljonus eiro), vēsta «The Guardian».

Moreno par lēmumu paziņoja dienu pēc tam, kad «The Guardian» un «Focus Ecuador» atklāja vairākus miljonus dolāru vērtos pasākumus, ar kuriem Ekvadora aizsargā un atbalsta Asanžu. Tajos ietilpst starptautiskas apsardzes kompānijas un slepeno aģentu nolīgšana, lai tie uzraudzītu Asanža uzņemtos viesus, vēstniecības darbiniekus un pat Lielbritānijas policiju.

Sešu Ekvadoras vēstniecībā Londonā aizvadīto gadu laikā Asanžs ticies ar britu politiķi Naidželu Faradžu, Eiropas nacionālistiski noskaņoto grupu pārstāvjiem un Kremlim pietuvinātām personām.

Rafaels Korea - Moreno priekšgājējs Ekvadoras prezidenta amatā - drošības pasākumus nodēvējis par «rutīniskiem un pieticīgiem».

Taču Moreno bija citās domās un deva rīkojumu atsaukt papildu drošības pasākumus.

Moreno iepriekš raksturojis Asanža situāciju kā «akmentiņu manā kurpē».

Martā Ekvadora liedza Asanžam pieeju internetam, reaģējot uz politiska rakstura izteikumiem sociālajos tīklos. Asanžs apšaubīja Lielbritānijas apsūdzības, ka Krievija vainojama bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanā Solsberi, Lielbritānijā.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu