10 mājas piederumi, kurus ir vērts pagatavot pašam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Ir neskaitāmi daudz priekšmetu, mēbeļu un dekoru, kā arī praktisku lietu, kuras katrs var pagatavot mājās no jau esošajiem izejmateriāliem. Mājās gatavotās lietas būs lētākas, personiskākas un pielāgotas katra mājinieka personībai vai vajadzībām. Lūk, 10 piederumi, kurus vari pagatavot bez raizēm.

 
Foto: Pixabay

Tīrīšanas līdzekļi

Šķiet neticami, taču dažkārt mājas uzkopšanai nav nemaz nepieciešami specifiski tīrīšanas līdzekļi. Vairumu līdzekļu ir iespējams pagatavot no virtuvē atrodamā, piemēram, sodas, galda etiķa, citrona, ūdeņraža pārskābes, ūdens un trauku mazgājamā šķidruma. Iztīri flīžu starpas ar etiķa, ūdeņraža pārskābes un sodas pastu, mikroviļņu krāsni iztīri ar etiķi, bet citām virsmām pagatavo universālu līdzekli no sodas, trauku ziepēm un etiķa.

 
Foto: Pixabay

Zobupasta

Nav noslēpums, ka zobu tīrīšanai un pat balināšanai var noderēt soda, aktivētā ogle un kokosriekstu eļļa, taču šie produkti nebūs paredzēti ilgtermiņa lietošanai. Pirmkārt, ilgstoši lietojot sodu un ogli, ātrāk bojāsies zobu emalja, otrkārt, šie līdzekļi nepadarīs muti īpaši tīrāku un elpu svaigāku. Pagatavo īstu zobu pastu no smalkā sāls, sodas, glicerīna un piparmētru eļļas. Lūko, lai zobu pastas sastāvdaļas ir smalkas un nekaitē zobiem.

 
Foto: Unsplash

Aizkari

Interneta vietnēs ir neskaitāmi daudz video pamācību, kas ļaus katram apgūt aizkaru šūšanas mākslu, galu galā tos vieno tikai dažas taisnas līnijas. Atrodi savu iecienītāko audumu, izvēlies piemēroto garumu, platumu, dekorus un citas nianses, kas acumirklī izmainīs mājas interjeru. Starp citu, var pagatavot arī interesantus aizkaru stieņus - izvēlies logam piemērota garuma caurules zeltainā vai vara krāsā, to galos piestiprini dekoratīvus mēbeļu rokturus, un tad stieņus piestiprini pie sienas.

 
Foto: Unsplash

Dekoratīvi plaukti

Plauktu izgatavošana nav nekāds sarežģītais uzdevums, tomēr daudzi izvēlas tos iegādāties, nevis taisa paši. Liec lietā jau gadiem glabāto instrumentu kasti un izgatavo dekoratīvus plauktus, ko piestiprināt pie sienas. Pie dēļiem piestiprini auklas un izveido karināmu plauktu, lielā plāksnē izgriez vairākus cilindriskus caurumus, kuros iestiprināt liela izmēra tapas, un uz tām liec dēļus. Iespēju ir ļoti daudz - izplāno sev piemērotāko mēbeli un ķeries pie darba.

 
Foto: Pixabay

Pesto

Lai gan pesto burciņas ir tāds sīkums - tās nav dārgas un daudzi šo gardo mērci liek lietā samērā reti, tomēr to pagatavot ir vienkāršāk un patīkamāk, nekā iegādāties kārtējo burciņu. Blenderī sasmalcini bazilika lapas, apgrauzdētus ciedru riekstus, Parmezāna sieru, ķiploku daiviņas, sāli un olīveļļu. Turklāt apņēmīgākie var baziliku izaudzēt paši un no tā pagatavot neaprakstāmi gardu pesto, kam būs arī personiska pieskaņa. Izmēģini arī citas pesto variācijas - pamēģini pagatavot tomātu vai rukolas pesto.

 
Foto: Unsplash

Gultas galvgalis

Dažiem šķitīs neloģiski - izgatavot gultas galvgali, ja to var iegādāties kopā ar gultu. Tomēr līdz ar palešu gultu popularitātes uzplaukumu jauniešu vidū arī pašu gatavoti galvgaļi pēdējos gados ir visai aktuāls interjera priekšmets, turklāt to katrs var izprojektēt un izplānot pēc savas gaumes. Dažkārt gultas galvgalis var kalpot par iemeslu, kādēļ jaunas gultas iegāde ievelkas pat vairāku mēnešu garumā, vai arī tas ir nolietojies nekā gultas rāmis un nu visa gulta ir jālikvidē. Tā vietā izgatavo gultas rāmi vai arī iegādājies to jau gatavu un izgatavo tam piemērotu galvgali.

 
Foto: Unsplash

Dekoratīvie spilveni

Dekoratīvie spilveni ir nopērkami teju katrā interjera vai mēbeļu veikalā, kur tie nemaksā astronomiskas summas un ir pieejami visdažādākajos rakstos un dizainos, taču visa mājokļa izlikšana ar maziem spilventiņiem beigu beigās var izrādīties pat dārgāka nekā kādas mēbeles iegāde. Iegādājies audumu vai rokdarbu veikalā neliela izmēra spilvenu pildījumu un tam pagatavo glītu, dekoratīvu spilvendrānu. Ļaujies fantāzijas lidojumam un spilvendrānas izgatavošanai izmanto apģērbu, kuru vairs nevalkā, izmanto dažādas šūšanas metodes un radi pūkainus spilvenus ar dziju vai uz spilvena maliņām piešuj filca bumbiņās.

 
Foto: Unsplash

Lampas abažūrs

Lampas abažūra pagatavošana nav sarežģīta nodarbe, taču šim projektam ir nopietni jāpārdomā, kā rokdarbu iekļaut mājas interjerā. Piemēram, moderna stila dzīvoklī var izmantot metāla caurulītes un izgatavot savdabīgu un modernu lustru, bet māksliniecisko lauku māju īpašnieki var izmantot auklu, līmi un balonu un izgatavot lielu, spīdošu bumbu. Tāpat lampu abažūru var gatavot no puķupodiem, burkām, bļodām vai groziem.

 
Foto: Unsplash

Puķupodi

Arī puķupodu izgatavošanai var izmantot visdažādākos materiālus un priekšmetus, kas atrodas mājās bez īpaša lietojuma. Iestādi telpaugus ķieģeļu caurumos, izveido piekarināmos puķupodus no auklas un visparastākā māla poda, pārveido koka kastes par balkona kastēm vai izveido puķupodu no cementa.

 
Foto: Pixabay

Maize

Lai gan maizi var iegādāties jebkurā pārtikas veikalā un tā nemaksā pārmērīgi dārgi, tomēr šo produktu pavisam vienkārši var pagatavot mājās. Parasta maize satur vien četras izejvielas - miltus, ūdeni, sāli un raugu, tāpēc tās pagatavošana nav nekas sarežģīts, taču ir laikietilpīga, jo mīkla rūgst vairākas stundas. Taču atšķirībā no pirktās maizes pašu gatavotā būs garšīgāka un tās izejvielas ilgtermiņā izmaksās lētāk nekā veikalā pirktā maize.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu