43 gadu vecumā mūžībā devies pasaulē vecākais zirneklis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Pētnieki viņu dēvēja par Numuru 16. Ar savu uzvedību un izskatu viņa īpaši neatšķīrās no pārējiem, tomēr viena lieta gan Numuru 16 padarīja unikālu – pasaulē vecākā zirnekļa godpilnais statuss.

Kā raksta izdevums «Live Science», tā saucamais lamatu zirneklis (Gaius villosus) pirmo reizi tika novērots 1974. gadā Austrālijas dabas rezervātā. Gadiem ejot, zirneklis mierīgi vadīja savu dzīvi, tomēr nupat zinātnieki atklāja, ka Numurs 16 ir devies aizsaulē.

Pētnieki vēlāk paziņoja, ka zirneklis savas nāves brīdī bija 43 gadus vecs, tā kļūstot par visilgāk nodzīvojušo zināmo zirnekli pasaules vēsturē. Iepriekšējais rekordists bija kāds tarantuls, kurš dzīvoja nebrīvē un mūžībā devās 28 gadu vecumā.

Foto: Wikimedia Commons

«Cik zināms, šis ir vecākais zirneklis, kas jelkad dzīvojis. Tā nozīmīgais mūžs ļāva mums pētīt to, kā uzvedas lamatu zirnekļi un kāda ir to populācijas dinamika,» atklāja pētniece Leanda Meisone.

Pētījums (Angļu val., 847 Kb, pdf)

Vairāk nekā četrus gadu desmitus šis zirneklis neredzēja neko daudz vairāk par savu pazemes midzeni. Zināms, ka lamatu zirnekļi pazemē veido un apdzīvo alas, izklājot tās ar saviem pavedieniem. Alas ieeju sargā no pavedieniem darināts vāks, aiz kura zirneklis uzglūn saviem upuriem. Augot lielāki, šie zirnekļi savas alas paplašina, bet, kad zirnekļu mātītes pasaulē laiž zirneklēnus, tās alas ieejas priekšā papildus vākam aizliek dubļu pikučus.

Pētnieki gan uzskata, ka šis zirneklis nav miris dabīgā nāvē, bet gan parazītlapsenes uzbrukuma dēļ, kas pārdūra alas vāku un iedēja zirneklī savas oliņas, no kurām vēlāk attīstījās kāpuri un burtiski izēda zirnekli no iekšpuses.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu