Atsvaidzini guļamistabu pat viskarstākajās naktīs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Lai arī mūsu platuma grādos vairums vasaras nakšu ir samērā vēsas, taču katru gadu pienāk tā viena īpašā vasaras diena un nakts, kas ir aizvadīta īstā svelmē. Šādās naktīs izgulēties ir grūti - veselīgam un saldam mieram nepieciešama samērā zema temperatūra, bet karstumā, svīstot sanāks vien griezties no viena sāna uz otru un no miega nebūs ne miņas. Izmēģini šos ieteikumus, lai efektīvi atsvaidzinātu savu gultu un guļamistabu un kārtīgi izgulētos.

 
Foto: Unsplash

Guli kā ēģiptietis

Ēģiptē gulēšana karstumā ir teju vai ikdienas lieta jau kopš senseniem laikiem, tāpēc no šiem platuma grādiem nāk arī labākie ieteikumi, kā atsvaidzināties svelmainās naktīs. Viena no ēģiptiešu metodēm ir gulēšana ar mitru segu - antīkajos laikos ēģiptieši iemērca segu aukstā ūdenī un ar tādu gāja gulēt, taču mūsdienās šāda metode var būt visai riskanta un samitrināt matraci. Izmantojot līdzīgu paņēmienu, proti, samitrinot dvieli aukstā ūdenī un uzklājot to uz segas, paliks sauss gan gulētājs, gan matracis.

Vēl viena ēģiptiešu gudrība ir auduma gabala žāvēšana pie atvērta loga. Atver logu pusvirus un uz aizkaru stieņa uzkarini aukstā ūdenī samitrinātu auduma gabalu - gaiss, kas plūdīs cauri audumam, atvēsīs, tāpēc temperatūra telpā acumirklī samazināsies.

 
Foto: Unsplash

Plāna gultasveļa vasaras naktīm

Bieza sega un gultasveļa parasti ir pirmā lieta, ko mainām, līdzko sākas siltākie gada mēneši. Pataupi satīna, zīda un poliestera gultasveļu vēsākam laikam, bet vasarā izvēlies pledus un plānu kokvilnas gultasveļu, kas nodrošinās gaisa apmaiņu.

Mēģini atvēsināt arī spilvenu - dažos lielveikalos ir nopērkamas ar gelu pildītas sedziņas spilveniem. Sedziņu dienas laikā atdzesē ledusskapī, bet vakarā uzklāj to uz spilvena un ietērp to spilvendrānā. Ar šādu gela sedziņu spilvens būs vēss visas nakts garumā. Taču spilvenu atvēsināšanai noderēs arī senākas metodes - iepildi termoforā vēsu ūdeni un liec to zem spilvena. Starp citu - arī graudus var pārvērst par termoforu: zeķē ieber rīsus, grūbas vai griķus, aizsien ciet un ieliec to saldētavā. Ejot gulēt, liec vēso kompresi spilvenā vai atvēsini pulsa vietas, proti, plaukstas locītavas, kaklu, elkoņus, cirkšņu apvidu, potītes un ceļu aizmugurējās daļas.

 
Foto: Unsplash

Oriģināli veidi, kā izmantot ventilatoru

Ventilators ir lielisks palīgs vasarās, taču ne vienmēr tie strādā tik efektīvi kā cerēts. Lai liktu ventilatoram strādāt jaudīgāk, ir jārada caurvējš - ventilatoru novieto pretī atvērtam logam un ļauj gaisam uzreiz ieplūst ventilatorā. Vēsais caurvējš acumirklī padarīs telpu vēsāku. Ja īpašumā ir vairāki mazi ventilatori - vari izveidot veselu komandu, kas kopīgi atvēsinās guļamistabu.

Ja istaba ir ekstrēmi sakarsusi, izmēģini telpas atvēsināšanu ar ledu vai ledaini aukstu ūdeni - nolec ventilatoram priekšā maisu ar ledus gabaliņiem vai trauku, kurā sapildīti vairāki ledus gabali, un ieslēdz ventilatoru. Ventilators, pūšot gaisu, pūtīs arī aukstā ūdens pilītes no ledus virskārtas, tādējādi radot vēsu miglu.

 
Foto: Unsplash

Ierīces, kas sakarsē gaisu

Īpaši karstajās naktīs neaizraujies ar telpu izgaismošanu - pat ekonomiskās spuldzītes rada siltumu un sakarsē istabu. To pašu dara arī datori un televizori, tāpēc svelmainā naktī dod priekšroku romantiskiem vakariem sveču gaismā.

Ņem vērā, ka arī lādētāji rada siltumu, tāpēc izņem no rozetēm to ierīču kontaktdakšas, kuras tobrīd neizmanto, tostarp pagarinātājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu