Sagatavoti ieteikumi HIV pacientu aprūpes uzlabošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Apzinot esošās HIV aprūpes sistēmas trūkumus no pacienta viedokļa, valsts un nevalstiskais sektors, kā arī veselības aprūpes speciālisti kopā sagatavojuši virkni ieteikumu, lai veicinātu HIV diagnostiku, ārstēšanu, sociālā un psiholoģiskā atbalsta sniegšanu, informēja biedrības «Agihas» valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks.

Viņš informēja, ka projektā «90-90-90. Latvijas versija» apvienojoties pacientu, valsts un nevalstiskajam sektoram un veselības aprūpes speciālistiem, gada garumā tika analizēta HIV pacientu aprūpes pieejamība un meklētas uzlabojumu iespējas, rezultātā sagatavojot vairākus ieteikumus, lai «sistēma nepazaudētu pacientus».

Veiķenieks norādīja, ka projekta uzdevums bija apzināt esošās HIV aprūpes sistēmas trūkumus no pacienta viedokļa, tādēļ uz HIV pacientu aprūpes tematiku gan pacienti, gan ārsti un citi iesaistītie palūkojās no pacientu skatu punkta, analizējot cilvēka dzīves posmus, emocijas un vajadzības. Vairākās kopīgās darba sesijās izveidojās spēcīga dažādu pušu kopiena, kas izprot HIV tematikas nozīmību Latvijā un ir gatavi strādāt kopēju mērķu sasniegšanai, norāda «Agihas» valdes priekšsēdētājs.

Projekta laikā identificētas galvenās HIV pacientu problēmas, tostarp informētības trūkums sabiedrībā par HIV kā diagnozi un par HIV pozitīvajiem pacientiem, psihologu pieejamības trūkums, īpaši uzreiz pēc diagnozes uzzināšanas, problēmas ar konfidencialitāti un uzticēšanos primārās aprūpes darbiniekiem, īpaši reģionos.

Tāpat projektā atklājies, ka atsevišķai pacientu kategorijai nav pieejama terapija, vērojams sistēmiskas pieejas trūkums, raugoties uz HIV un AIDS aprūpi. Turklāt papildu sarunu cikla laikā tika konstatēta virkne sistēmisku problēmu, vairākām pretī tika likts arī risinājuma piedāvājums, taču tā ieviešana nav NVO spēkos, bet gan valsts un veselības aprūpes institūciju ziņā.

Šī iemesla dēļ projekta partneri sagatavojuši vēstuli Veselības ministrijai (VM), piedāvājot turpmākā kopīgā darbā risināt tādas problēmas kā ārstēšanas pieejamības uzlabojumi, atcelt CD4 šūnu skaita ierobežojumu terapijas uzsākšanai, stiprināt Latvijas Infektoloģijas centra kapacitāti un paplašināt infektologu reģionālo pieejamību, optimizēt sistēmu, kā cilvēks pēc HIV pozitīvas atbildes saņemšanas eksprestestā var nonākt pie infektologa.

Tāpat tiek piedāvāts nodrošināt vairākus līdzestības - apzinīgas ārstu norādījumu ievērošanas un nozīmēto zāļu pareizas lietošanas - atbalsta pasākumus. Organizācija norāda, ka nepieciešams efektīvs pacientu reģistrs, kas ļautu mazināt institūciju centralizāciju, bet centralizētu informāciju.

Pēc «Agihas» domām, nepieciešams arī «90 dienu radars», kurā izmantojot pacientu reģistru, tiktu organizēta pacienta klātbūtne un līdzestību, reizi 90 dienās sazinoties ar pacientu. Optimālā gadījumā atgādinājums ietvertu jau konkrētu piedāvājumu pierakstam pie infektologa.

Vienlaikus nepieciešams veidot izglītības programmas augstskolās, pēcdiploma izglītības programmas veselības aprūpes speciālistiem un sociālajiem darbiniekiem, izglītot par HIV profesionāļus un sabiedrību. Šīs aktivitātes veicināja arī projekta partneru, divu biedrību - «Agihas» un «HIV.LV» - sadarbības memoranda parakstīšanu ar VM.

ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) mērķis «90-90-90» paredz līdz 2020.gadam apturēt infekcijas izplatību, bet Latvijā termiņš mērķa sasniegšanai nav definēts. «Pasākumi, lai apturētu HIV un AIDS epidēmiju, šobrīd acīmredzami ir nepietiekami, jo tikai 50% no HIV inficētajām personām zina savu HIV statusu, no tām 35% saņem ārstēšanu, un no tām - 64% ārstēšana ir efektīva,» norāda Veiķenieks.

Projektā «90-90-90. Latvijas versija», ko atbalstīja «ViiV Healthcare Positive Partnership», vienojās trīs partneri - biedrība «Agihas», «HIV.LV» un SIA «GlaxoSmithKline Latvia».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu