Neticami, bet fakts: bankas konta nav 1,7 miljardiem pasaules iedzīvotāju (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Lielākajā daļā attīstītās pasaules cilvēki bankas konta esamību uzskata par pašsaprotamu lietu, kas nozīmē to, ka viņu nauda ir nosacītā drošībā, ka gandrīz ikvienā tirdzniecības vietā ir iespējams norēķināties ar maksājumu kartēm, bet bankomāts skaidras naudas izņemšanai atrodas «rokas stiepiena» attālumā. Tomēr daudzviet pasaulē finansiālās iekļaušanās koncepcija nav nekas vairāk par tālu sapni. Saskaņā ar Pasaules bankas datiem 1,7 miljardiem pasaules iedzīvotāju 2017.gadā nebija sava bankas konta, vēsta ASV finanšu žurnāls «Forbes».

Pasaules Bankas apkopotā informācija tomēr arī apliecina, ka situācija šajā jomā turpina uzlaboties. Kopš 2011.gada bankas kontu ieguvuši 1,2 miljardi iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem, tostarp 515 miljoni cilvēku kopš 2014.gada.

Neskatoties uz bankas konta esamības acīmredzamo priekšrocību, ka cilvēkiem nav jāglabā skaidra nauda savās mājās, bankas konts arī ļauj cilvēkiem iekļauties finanšu sistēmā, kas padara viņu ikdienas dzīvi vienkāršāku. Piekļuve bankas kontam ļauj cilvēkam piekļūt arī dažādiem digitāliem finanšu pakalpojumiem, kā, piemēram internetbankai vai mobilajiem maksājumiem. Bankas konta esamība arī ļauj cilvēkiem iepirkties internetā visā pasaulē. Bankas konta esamība arī ir svarīgs instruments uzņēmējdarbības sākšanai vai attīstīšanai.

Visvairāk iedzīvotāju, kas joprojām ir bez bankas konta, ir Āzijas valstīs.

Neskatoties uz pēdējo gadu desmitu laikā piedzīvoto straujo ekonomisko izaugsmi, visvairāk cilvēku bez bankas konta ir Ķīnā – 224 miljoni cilvēku, kas ir vismaz 15 gadus veci.

Otrajā vietā ir Indija ar 191 miljonu cilvēku, bet trešo vienu ieņem Pakistāna ar 99 miljoniem cilvēku.

Salīdzinājumam ASV, kas uzskatāmas par vienu no attīstītākajām valstīm pasaulē, bankas konta nav 18 miljoniem cilvēku.

Valstis, kurās ir visvairāk bez bankas konta esošo vismaz 15 gadus veco iedzīvotāju:

1. Ķīna – 2224 miljoni;

2. Indija – 191 miljons;

3. Pakistāna – 99 miljoni;

4. Indonēzija – 96,6 miljoni;

5. Nigērija – 62,7 miljoni;

6. Meksika – 58,7 miljoni;

7. Bangladeša – 57,9 miljoni;

8. Vjetnama – 49,3 miljoni;

9. Brazīlija – 48,4 miljoni;

10. Filipīnas – 46 miljoni.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu