Raidījums: Bērnunamā Rīgā bērni lielās devās saņem trankvilizatorus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kapseļu ielas bērnunamā Rīgā vairāki bērni jau agrā vecumā lielās devās saņem trankvilizatorus un citas zāles, kuras var izraisīt atkarības, liecina bērniem pērnā gada nogalē dotu medikamentu saraksts, kas nonācis LTV raidījuma «Aizliegtais paņēmiens» rīcībā.

Inspekcija pārkāpumus nesaskata – zāles dod atbilstoši diagnozēm. Savukārt bērnunamā ne psihiatrs, ne neirologs nestrādā regulāri, un nav skaidrības, kurš pārbauda diagnozes un uzrauga zāļu iedarbību.

Sociālās aprūpes centra «Rīga» filiālē Kapseļu ielā nonāk no ģimenēm izņemtie bērni un bāreņi, vecāki par četriem gadiem, kuriem konstatētas kādas fiziska vai garīga rakstura problēmas. Daudzi no viņiem ikdienā lieto dažādas zāles.

«Aizliegtā paņēmiena» rīcībā nonākušais individualizēts zāļu saraksts par pagājušā gada septembri, oktobri un novembri liecina, ka zāles dotas 29 bērniem.

Bērnu slimnīcas Psihiatrijas centra ārsts Ņikita Bezborodovs, kurš nav strādājis ar Kapseļu ielas bērniem un nezina viņu diagnozes, komentējot medikamentus, raidījumam atzina, ka daži ir novecojuši, daži izraisa atkarības un nepatīkamas blakusparādības.

Galvenā persona, kas Kapseļu ielā uzrauga bērnu veselības stāvokli, ir pediatre Dagnija Ozoliņa, kuras paraksts arī redzams zem visām izrakstītajām zāļu receptēm.

Viņa raidījumam stāstīja, ka bērni Kapseļu ielas bērnunamā ir ļoti slimi, galvenokārt tiem ir neiroloģiskas un ģenētiskas saslimšanas. «Neiroloģiskas saslimšanas ir iedzimtas anomālijas vai stāvoklis pēc dzemdību traumas, ko mēs saucam par centrālās nervu sistēmas bojājumu. Ir atsevišķi gadījumi neparasti, bērns veģetatīvā komā, kas ļoti sarežģītu aprūpi prasa,» stāstīja Ozoliņa.

Konkrētie medikamenti doti posmā no pērnā gada septembrim līdz novembrim. Lai gan šajā laikā iestādē jau notika pārbaudes, labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība») atzina, ka šis aspekts aprūpes sistēmā viņam nav bijis zināms: «Pārsteigums ir, jā.»

Ministrs norāda, ka šie fakti būtu jāvērtē arī kriminālprocesa ietvaros, ko par pērn Kapseļu ielā konstatētajiem pārkāpumiem uzsākusi Valsts policija

Raidījuma rīcībā esošā informācija par Kapseļu ielas bērniem izrakstītajām zālēm nodota arī Veselības inspekcijai, bet nekādi pārkāpumi nav atrasti, jo zāles ir izrakstītas atbilstoši diagnozēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu