Gudrona dīķu lietā VVD no «Skonto būves» cer pietiesāt 13 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts vides dienests (VVD) tiesvedībā par gudrona dīķu likvidēšanu ir iesniedzis pretprasību pret uzņēmumu «Skonto būve», prasot no tā piedzīt 13 miljonus eiro, raksta «Neatkarīgā».

Pēc tam, kad VVD lauza līgumu, uzņēmums vērsās tiesā, pieprasot zaudējumu atlīdzību 7,6 miljonu eiro apmērā - par 2015. gadā veikto darbu. Tikmēr pērnā gada nogalē pret «Skonto būvi» iesniegta pretprasība, kurai šogad tapis prasības papildinājums, ar kuru VVD pieprasa no uzņēmuma 13 miljonus eiro.

Tiesvedībai ar uzņēmumu VVD uz pieciem gadiem par 272 250 eiro noalgojis personu apvienību, kurā ietilpst advokātu birojs «Vilgerts» un zvērināts advokāts Erlens Kalniņš.

Uzņēmēju, kas turpinās «Skonto būves» nepabeigto darbu, VVD meklē slēgtā sarunu procedūrā. Atlasi izturējušajiem pretendentiem ir nosūtīts uzaicinājums piedalīties sarunu procedūrā, un sākotnējo piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir 22.maijs.

Rīgas apgabaltiesa šogad aprīlī noraidīja «Skonto būves» blakus sūdzību prasībā pret VVD saistībā ar līguma pārtraukšanu par sanācijas darbu veikšanu Inčukalna gudrona dīķos.

Lieta pēc būtības tiek skatīta Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā. Februārī lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo «Skonto būve» bija iesniegusi sūdzību par tiesas iepriekš pieņemto lēmumu, ar kuru noraidīts pieteikums nodrošināt uzņēmuma prasību. Savukārt uzņēmumā norādīja, ka toreiz sēde tika atlikta arī tādēļ, ka VVD iesniegusi pretprasības papildinājumu.

«Skonto būves» prasība «pret VVD ir par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu». Pērn jūlija beigās «Skonto būve» iesniedza tiesā prasības grozījumus, ar kuriem prasība tiek papildināta ar jaunu prasījumu - atzīt par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu, proti, 8.jūliju, VVD paziņojumu par līguma «Vēsturiski piesārņotās vietas «Inčukalna sērskābā gudrona dīķi» projektēšana un sanācijas darbi» izbeigšanu.

Tihonovs iepriekš informēja, ka pēc jaunākajiem prasības grozījumiem no VVD piedzenamā summa ir pieaugusi līdz 7,6 miljoniem eiro, no kuriem 600 000 eiro ir līgumsods. Pēc advokāta domām, maija sēdē notikušais liecina, ka VVD apzināti novilcina lietas izskatīšanu, jo apzinās, ka «būs jāmaksā». Tāpat Tihonovs izteicās, ka atbildētāji maldina tiesu, norādot, ka viņu rīcībā nav konkrētu dokumentu, lai gan tādi viņiem ir.

2015.gada 6.jūlijā «Skonto būve» iesniedza prasības pieteikumu tiesā pret VVD par to, ka VVD apzināti pārkāpis līguma nosacījumus un nepamatoti atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektā.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju «Skonto būve», tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

gal:22006]

Sākotnēji sanācijas darbu termiņš bija 2015.gada nogale, taču tagad tas pagarināts līdz 2022.gadam.

Sanācijas darbu turpināšanai Inčukalna sērskābā gudrona dīķos būs pieejami 29,26 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA). Finansējums paredzēts, lai panāktu augsnes, grunts, pazemes un virszemes ūdeņu kvalitātes uzlabošanu, kā arī atjaunotu vides kvalitāti un novērstu iedzīvotāju veselības apdraudējumu.

CFLA ir nosūtījusi uzaicinājumu Valsts vides dienestam sagatavot projekta iesniegumu, lai turpinātu un pabeigtu piesārņoto vietu sanāciju, kas uzsākta Eiropas Savienības fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā.

Specifiskā atbalsta ietvaros ir atbalstāmas darbības, no kurām finansējuma saņēmējs negūst ieņēmumus: piesārņoto teritoriju sanācija, likvidējot piesārņojuma avotus, atsūknējot un attīrot piesārņotos pazemes ūdeņus, rekultivējot piesārņotās teritorijas, kā arī utilizējot vai apglabājot sanācijas procesā izņemto piesārņojumu.

Paredzēts, ka līdz 2023.gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri.

Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums - 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro.

Specifiskā atbalsta ietvaros atbildīgās iestādes funkcijas pilda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, savukārt projekta iesniedzējs ir tiešās pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir organizēt vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju, - Valsts vides dienests. Projekta iesniegums jāsagatavo un jāiesniedz CFLA līdz šā gada 31.maijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu