«Vairāk saules» piespiedu kārtā apturētās darbības dēļ cietis zaudējumus € 25 000 apmērā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts policija otrdien veikusi kratīšanas restorānos «Vairāk saules». Lai runātu par notikušo, tika sasaukts preses brīfings, kurā piedalījās Latvijas Restorānu biedrības prezidents un vīna bāra «Garage» līdzīpašnieks Jānis Jenzis, LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un «Vairāk saules» līdzīpašnieks Andris Tions. Uzņēmums noliedz, ka būtu iejaucies kases aparātu sistēmās.

Papildināta visa ziņa

Jenzis skaidroja, ka restorānu biedrību pārsteidza veids, kādā veikta kratīšana. Izskanējušas esot arī sazvērestības teorijas par konkurentu cīņām, un Jenzis pauda cerību, ka baumas neapstiprināsies.

Mēs jau kā biedrība esam norādījuši, ka augstais nodokļu slogs, kas ir trešais augstākais Eiropā, ir tas, kāpēc mūsu nozare nevar būt pilnīgi balta un strādāt tīri. Sapnis ir iziet «baltajā zonā», tāpēc esam sākuši sadarboties ar Valsts ieņēmumu dienestu, tāpat sadarbojamies ar Finanšu ministriju, lai strādātu pie dažādiem risinājumiem PVN samazināšanas ziņā.

Arī «Vairāk saules» ir restorānu biedrības biedrs, tādā veidā norādot, ka ir gatavs strādāt likumīgi. Viņiem esot arī uzstādītas jaunās kases sistēmas. Veids, kādā veiktas kratīšanas, nodarījis kaitējumu restorānam, klientiem.

«Ceram, ka valsts iestādes, veicot kontroles pasākumus, sapratīs nozares specifiku,» teica Jenzis.

Savukārt Meņģelsone norādīja, ka esot nepatīkami pārsteigta par radušos situāciju, jo arī nozare ir izteikusi vēlmi sakārtoties un ilgstošās problēmas liktu uz galda un domātu, ko darīt. Nevis lietotu «strausa politiku».

«Tas ir nelāgs precedents, un mēs gribētu aicināt, lai represīvās institūcijas sakoordinējas, ko dara VID, Finanšu ministrija. Mēs parakstām visādus memorandus par sadarbību, bet tad tiek veiktas šādas darbības,» pauda Meņģelsone.

Meņģelsone norādīja, ka «Vairāk saules» būtu vairāk jāciena, jo uzņēmums iepriekš ir iesaistījies, runājis par problēmām, kuras jārisina.

Savukārt uzņēmuma akcionārs norādīja, ka kratīšanas bijušas vairākas - ražošanas cehā, birojā. Kratīšanas veiktas arī pie fiziskām personām, kuras saistītas ar uzņēmumu. Kratīšanu laikā izņemti datori, informācijas nesēji, telefoni.

Ņemot vērā apjomīgo un nesamērīgo darbību apjomu, gribētu zināt, kas ir par pamatu tam, lai policija tā iebruktu veiksmīgi strādājošā uzņēmumā. Pašlaik inkriminē iejaukšanos kases sistēmās. «Es, sēžot, ar pilnu atbildību varu teikt, ka «Vairāk saules» to nedara un nav darījusi,» pauda akcionārs.

«Vairāk saules» līdzīpašnieki Endijs Bērziņš un Mārtiņš Kalniņš norādīja, ka restorānu tīkls

«Vairāk saules», kam kriminālpolicijas veikto kratīšanu dēļ piespiedu kārtā nācās apturēt darbību, jau cietis zaudējumus 25 000 eiro apmērā.

«Vairāk saules» līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš atzīmēja, ka policijas kratīšanas restorānu tīklā rada bažas par nesamērīgu rīcību no kriminālpolicijas puses. «Mums nav skaidrs, kāpēc šāds paraugšovs bija vajadzīgs. Mūsu klienti tika izdzīti no restorāniem, mūsu darbinieki tika nostādīti pie sienas. Kriminālpolicijas rīcība pret cilvēkiem bija pazemojoša un aizskaroša,» sacīja Kalniņš.

Viņš atvainojās gan «Vairāk saules» klientiem, gan darbiniekiem, kam nācies piedzīvot policijas veiktās kratīšanas. Kalniņš sacīja, ka uzņēmumam patlaban nav skaidri policijas motīvi minētajai rīcībai. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka tas neatzīst inkriminētos pārkāpumus saistībā ar iejaukšanos kases sistēmu programmatūrā. «Es šeit varu visiem pateikt, ka «Vairāk saules» nekad to nav darījusi un nedara un šādiem apgalvojumiem nav nekāda pamata,» uzsvēra «Vairāk saules» līdzīpašnieks.

Viņš atzīmēja, ka uzņēmuma darbība patlaban ir paralizēta un pašlaik strādā vien «Vairāk saules» banketu struktūra un ražošanas cehs. Pēc Kalniņa teiktā, patlaban iespēja strādāt tiek liegta 200 restorānu tīkla darbiniekiem. «Līdz ar to nevaram maksāt nodokļus 100 000 eiro mēnesī un uzņēmums cieš zaudējumus,» norādīja «Vairāk saules» līdzīpašnieks.

Viņš sacīja, ka policijas veiktās kratīšanas, kādas tika īstenotas «Vairāk saules» restorānu tīklā, varot novest jebkuru veiksmīgu uzņēmumu līdz maksātnespējai. Kalniņš arī neizslēdza iespēju, ka kratīšanas veiktas tieši ar šādu mērķi, kura īstenotājs un tā motīvi viņam neesot zināmi.

Ziņots, ka Valsts policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā «Vairāk saules» aizturējusi četras personas.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016.gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti.

Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro lieli zaudējumi.

Kriminālprocesā vakar aizturētas četras ar restorānu tīklu saistītas personas, kuras patlaban vēl nav atzītas par aizdomās turētajām. Drošības līdzekļi personām patlaban vēl nav piemēroti.

Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas birojos, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu un datu nesēji, kā arī kases aparāti.

Šajā lietā policija sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), taču otrdienas izmeklēšanas darbības ar VID netika saskaņotas. Policija tikai pēc ekspertīzes varēšot pateikt, vai noziedzīgā shēma bijusi līdzīga tai, kura tika izmantota restorānos «Gan Bei».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu