Atļaujas atcelšanu pārsūdzējušas 17 no 21 koģenerācijas stacijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros atcelšanu pārsūdzējušas 17 koģenerācijas stacijas no kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijas, kurām atļauja tika atcelta, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

Pievienota 1. rindkopa

EM pārstāve Evita Urpena atklāja, ka patlaban ministrijas lēmumu par atļauju atcelšanu pārsūdzējuši tādi uzņēmumi kā SIA «E Strenči», SIA «Elektro Rīdzene», SIA «Energo Fortis», SIA «Madonas Eko», SIA «M Parks», SIA «Tektus», SIA «E Seda», SIA «Briedis būve», SIA «Atauga-G», SIA «Digne», SIA «AM Energy solution», SIA «Baltekogen», kam pieder trīs stacijas, SIA «Rīgas enerģija» un SIA «Pellets Energy».

No kopumā auditētajām 40 koģenerācijas stacijām vēl četros gadījumos turpinās izvērtēšana, bet 15 gadījumos EM pirmšķietami konstatēja, ka atļauja ir saglabājama.

Patmalnieks informēja, ka astoņos pārsūdzētajos lēmumos jau ir nozīmētas tiesas sēdes un prognozēja, ka arī visos pārējos gadījumos līdz šā gada beigām jau varētu būt pieejami spriedumi pirmajā instancē.

EM līdz šim ir atcēlusi atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos 10 gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.

Tostarp atļauja pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros atcelta SIA «AM Energy solution» Vecumnieku novadā, SIA «Briedis būve» Saldus novadā un SIA «Barkavas enerģija» vienai elektrostacijai Madonas novadā.

Atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros «AM Energy solution» un «Briedis būve» atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav sākta.

Savukārt «Barkavas enerģija» atsūtījusi EM vēstuli, atsakoties no piešķirtajām tiesībām vienai no divām elektrostacijām pārdot koģenerācijas procesā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, līdz ar to EM arī pieņēmusi lēmumu par atļaujas atcelšanu.

«Ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju,» atzīmēja ministrijā.

2017.gada decembrī atļaujas tika atceltas trim elektrostacijām - SIA «Elektro Rīdzene» Cēsu novadā, SIA «Energo Fortis» Līvānu novadā un SIA «E Strenči» Strenču novadā. Savukārt šogad atļaujas atceltas elektrostacijām SIA «Madonas Eko» Madonas novadā, SIA «Eiro-Āzijas investīciju aģentūra» Alūksnes novadā, SIA «Evokem» Līvānu novadā, SIA «M Parks» Amatas novadā, SIA «Eco Latvis» Tukuma novadā, SIA «Baltekogen» trim elektrostacijām Raunas novadā, Kārsavas novadā un Ludzas novadā, SIA «Tektus» Amatas novadā, SIA «Digne» Vecumnieku novadā, SIA «Atauga-G» Olaines novadā, SIA «Krustpils AER» Krustpils novadā, SIA «Pellets Energy» Talsu novadā, SIA «E Seda» stacijai Strenču novadā un SIA «Rīgas enerģija» Rīgā.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām, 2017.gada oktobrī Ekonomikas ministrija sāka pārbaudes 40 atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu