Latvijas Banka piektdien izlaidīs Likteņdārzam veltītu kolekcijas monētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka piektdien, 22.jūnijā, izlaidīs Likteņdārzam veltītu sudraba kolekcijas monētu, pavēstīja Latvijas Bankas preses dienestā.

Monētas priekšpusē (aversā) attēlots Daugavas ūdeņu ieskautā Likteņdārza amfiteātra atveidojums, izmantojot krāsu apdruku, bet lejasdaļā nedaudz pa labi puslokā ir uzraksts «Likteņdārzs 2018». Savukārt monētas aizmugurē (reversā) attēlots cilvēku seju atspulgs sudrabā.

Latvijas Bankā norādīja, ka Likteņdārzs top uz salas Daugavā pie Kokneses. Likteņdārza projekta autors ir japāņu dārza arhitekts Šunmio Masuno (Shunmyo Masuno), kurš uzvarēja starptautiskajā konkursā. Viņa ieceri ar daudzu cilvēku un uzņēmumu palīdzību īsteno Kokneses fonds.

«Likteņdārza iecere radās kā atbilde uz sabiedrībā izjustu nepieciešamību izveidot nacionālu piemiņas vietu 20.gadsimta totalitāro režīmu dēļ cietušajiem un bojā gājušajiem 600 000 Latvijas iedzīvotāju. Tālab 2005.gada 7.jūnijā domubiedru kopa nodibināja Kokneses fondu. Tā mērķis ir izveidot atceres dārzu, kas simbolizētu mūsu tautas sāpes par upuriem un apliecinātu nebeidzamu piemiņu, kur smeļamies spēku no viņu izturības,» pauda Latvijas Bankā, norādot, ka sākotnējo Kokneses fonda rīcības kapitālu veidoja Viļa un Martas Vītolu ziedotie 640 000 eiro, bet kopš izveides sākuma projektā līdz šim ir ieguldīti 2,5 miljoni eiro.

Kolekcijas monētas «Likteņdārzs» mākslinieces ir Frančeska Kirke (grafiskais dizains) un Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums). Monēta izgatavota kaltuvē Nīderlandē «Koninklijke Nederlandse Munt». Monētas cena Latvijas Bankas kasēs, kā arī vietnē e-monetas.lv - 50 eiro.

No 22.jūnija pēcpusdienas monētu varēs iegādāties arī Likteņdārzā. Monētas maksimālā tirāža - 3000 eksemplāru.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu