«Rīgas dzirnavnieks» plāno «Herkulesa» pārslu produkciju ražot tikai no jaunradītās auzu šķirnes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Graudu pārstrādes uzņēmums AS «Rīgas dzirnavnieks» nākotnē visu «Herkulesa» pārslu produkciju plāno ražot tikai no jaunās, par godu Latvijas simtgadei radītās šķirnes - «Herkuless Baltic» auzām, aģentūru LETA informēja kompānijā.

«Mūsu mērķis ir panākt, lai nākotnē visa «Herkulesa» pārslu produkcija tiek ražota tikai no jaunās šķirnes auzām. Tas ir ambiciozs mērķis, bet ļoti svarīgs, lai Latvija labības pasaulē kļūtu par vienu no līderēm augstās auzu kvalitātes dēļ. Latviju jau šobrīd atpazīst pēc tās kviešiem, nākamais solis - lai to novērtē arī pēc auzām. Jaunai šķirnei devām nosaukumu «Herkuless» par godu Latvijas lepnumam - auzu pārslām, ar kurām ir uzaugušas jau vairākas paaudzes Latvijā. Savukārt «Baltic» - jo mūsu mērķis ir nākotnē šo šķirni piedāvāt arī Lietuvas un Igaunijas zemniekiem,» sacīja «Rīgas dzirnavnieka» direktore Anita Skudra.

«Rīgas dzirnavnieka» direktore trešdien jaunās selekcionētās auzu šķirnes «Herkuless Baltic» sēklas pasniedza pirmajai zemnieku saimniecībai «Klidziņa» Jelgavas novadā. Šķirni selekcionējis somu labības audzēšanas centrs «Boreal», kas specializējies labības šķirņu selekcionēšanā tieši ziemeļu reģioniem, gūstot atzīstamus rezultātus Skandināvijā. Jaunā šķirne ir daļa no «Rīgas dzirnavnieka» pirms četriem gadiem sāktās speciālās auzu audzēšanas programmas Latvijā, lai veicinātu zemnieku interesi audzēt auzas pārtikas ražošanai, kurām būtu augsti kvalitātes rādītāji.

Patlaban ir noslēgusies jaunās šķirnes audzēšana laboratoriskajos apstākļos. Pirmo gadu tās pavairošana ar mērķi iegūt jau sēklas plašai audzēšanai notiks uz lauka pie pirmajiem zemniekiem. Iegūtā raža netiks vēl izmantota ražošanā, bet gan kā sēklas materiāls. Aprēķināts, ka būs nepieciešami aptuveni trīs līdz pieci gadi, līdz pirmās jaunās šķirnes auzas nonāks ražošanā un tās varēs nogaršot patērētāji. Plānots, ka tālākā jaunās šķirnes pētniecībā un attīstīšanā piedalīsies arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauksaimniecības fakultāte. «Mūsu klimatiskie apstākļi ir piemēroti auzām, tomēr svarīgi ir iegūt pēc iespējas labākus graudu kvalitātes rādītājus, kā arī veidot šķirni, kas piemērota pārstrādes uzņēmuma «Rīgas dzirnavnieks» vajadzībām,» teica LLU Lauksaimniecības fakultātes dekāne un Latvijas Nacionālās šķirņu padomes locekle, agronome Zinta Gaile.

«Rīgas dzirnavnieka» pārstāvji atzīmēja, ka Latvijas zemniekiem ir augsts potenciāls auzu audzēšanā, ko nosaka gan piemēroti klimatiskie apstākļi, gan arī zemnieku mērķtiecīgs darbs pēdējos gados labas kvalitātes auzu kultivēšanā. Lai gan vēl pirms pāris gadiem Latvijā auzas galvenokārt audzēja lopbarībai, jau tuvākajos gados Latvija var iemantot reputāciju starp pasaules spēlētājiem kā ļoti augstas kvalitātes auzu audzētājs, līdzīgi kā tas šobrīd ir ar kviešiem.

Auzu audzēšanas popularitātei Latvijā piekrīt arī biedrības «Zemnieku saeima» valdes loceklis, zemnieku saimniecības «Lojas» saimnieks Mareks Bērziņš, norādot, ka līdz ar pieprasījuma pieaugumu pēc pārtikā izmantojamām auzām, zemniekam tās kļuvis interesanti audzēt, pievēršot uzmanību to kvalitātei. Viņš atzina, ka patlaban norit piemērotāko šķirņu meklējumi un atbilstošākas audzēšanai Latvijā ir ziemeļu auzu šķirnes, jo tās ir izturīgākas pret mainīgajiem laika apstākļiem, slimībām un tās ir vieglāk audzējamas.

LETA jau vēstīja, ka «Rīgas dzirnavnieks» par godu Latvijas simtgadei sadarbībā ar labības audzēšanas centru «Boreal», Somijā selekcionējis jaunu auzu šķirni, kas vislabāk atbilst Latvijas mainīgajiem klimatiskajiem apstākļiem un vienlaikus nodrošina augstus kvalitātes rādītājus. Jaunā auzu šķirne radīta vairāku gadu laikā.

«Rīgas dzirnavnieks» pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2016.gada 1.jūlija līdz 2017.gada 30.jūnijam, strādāja ar 23,878 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 13,9% - līdz 726 947 eiro.

«Rīgas dzirnavnieks» ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem «Herkuless», «Hercogs» un «Īsta saimniece». «Rīgas dzirnavnieks» ir daļa no AB «Baltic Mill» grupas uzņēmuma, kas ir viena no lielākajām un modernākajām graudu pārstrādes grupām Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu