Neierasts mēbeļu izgatavošanas veids - polimēra sveķu liešana (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Ierastiem mēbeļu izejmateriāliem ir pievienojies kāds savdabīgs materiāls, kas mēbeļu ražošanu ir pārvērtis līdz nepazīšanai. Pēdējā laikā mākslinieki mēbeļu izgatavošanā izmanto polimēra sveķus jeb rezīnu - apvienojot izturīgo polimēru ar dažādiem dabas materiāliem, ir iespējams radīt neatkārtojamas un unikālas mēbeles.

Pieaugošā epoksīda polimēru sveķu izmantošanas popularitāte ir skaidrojama ar šīs vielas īpašībām - polimēru sveķi ir viegli modelējami, proti, rūpniecības preču veikalu plauktos šī viela ir šķidrā, sīrupam līdzīgā konsistencē, taču saskarē ar skābekli sīrups sacietē un kļūst izturīgs pret skrāpējumiem un triecieniem. Polimēru sveķi ir sintētisks materiāls ar samērā augstu izturību pret mehāniskiem bojājumiem, tāpēc šo materiālu plaši izmanto krāsu virskārtām, elektronikas ierīču izgatavošanā, līmju ražošanā, bioloģijā - bioloģisko paraugu iekapsulēšanā un pat astronomijā, mākslā un jūras zinātnēs. Vielas īpašības un lietojumu daudzveidība noder arī mēbeļu izgatavošanā - savienojot caurspīdīgo vielu ar citiem izejmateriāliem, rodas izturīga un visai mākslinieciska paskata mēbeles daļa.

Savienojot epoksīda polimēru sveķu sīrupu ar travertīna jeb karsto avotu kaļķakmens plāksnēm, mākslinieks Aleksandrs Čapelīns ir radījis pludmales ainavai līdzīgu galdiņu.

Savukārt slavena vācu dizainere Stefānija Valbērera no epoksīda sveķiem veido kalnu kristāliem līdzīgas galda virsmas, sienas dekorus un citus interjera dizaina priekšmetus.

Tāpat epoksīda polimēra sveķi ļauj manipulēt ar neordinārām koka formām, kuras ar klasiskajām mēbeļu izgatavošanas metodēm būtu jānolīdzina, lai no koksnes varētu izgatavot mēbeli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu