Eirobarometrs: Par galvenajām valsts problēmām iedzīvotāji uzskata situāciju veselības nozarē un dzīves dārdzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Par galvenajām valsts problēmām iedzīvotāji uzskata situāciju veselības nozarē un sociālās drošības jomā, kā arī cenu kāpumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina novembrī veiktās Eirobarometra aptaujas dati.

Lielākā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka Latvijai jāsaskaras ar problēmām veselības nozarē un sociālajā drošībā - 32%, savukārt 30% norādīja, ka problēma ir cenu kāpums, inflācija un dzīves dārdzība. 28% uzskata, ka problēma ir nodokļu sistēma, 24% - bezdarbs, bet gan pensijas, gan ekonomikas situāciju kā problēmu, ar kuru Latvijai jāsaskaras, atzīmējis 21% respondentu.

Savukārt jautājumā par divām galvenajām problēmām, ar ko jāsaskaras pašam respondentam, lielākā daļa jeb 41% norādījuši, ka tas ir cenu kāpums, inflācija un dzīves dārdzība. Tikmēr 27% atbildējuši, ka tās ir problēmas veselības nozarē un sociālās drošības jomā. Kā trešā lielākā problēma minēta nodokļu sistēma - 17%.

Tikmēr par divām svarīgākajām problēmām, ar ko jāsaskaras Eiropas Savienībai (ES), Latvijas iedzīvotāji nosaukuši terorismu un imigrāciju, attiecīgi 52% un 51% respondentu. Arī ES vidēji kā galvenās problēmas iedzīvotāji norādījuši imigrāciju - 39% un terorismu - 38%.

Aptaujā arī secināts, ka 21% Latvijas respondentu, satiekoties ar draugiem vai radiem, nacionālus politiskus jautājumus neapspriež, bet bieži to dara vien 18% iedzīvotāju. Vairākums jeb 61% šādus jautājumus draugu vai radu lokā apspriež dažreiz. Bieži ES šādus jautājumus apspriež Nīderlandes (41%), Zviedrijas (36%) un Grieķijas (35%) iedzīvotāji. Savukārt visvairāk šādu cilvēku, kas draugu vai radu lokā šādus jautājumus neapspriež, ir Portugālē (37%) un Īrijā (35%).

Eiropas politiskos jautājumus savā draugu vai radu lokā 12% Latvijas iedzīvotāju apspriež bieži, 57% dažreiz, bet 31% to nedara nekad. Bieži šādus jautājumus apspriež Nīderlandes (24%) un Grieķijas (23%) iedzīvotāji. Šādus jautājumus nepārrunā 49% aptaujātie Portugāles un 47% aptaujātie Francijas iedzīvotāji.

88.Eirobarometra aptauja norisinājās no 5.novembra līdz 19.novembrim kopumā 34 valstīs, kuru vidū ietilpst visas 28 ES dalībvalstis, kā arī Maķedonija, Turcija, Melnkalne, Serbija, Albānija un starptautiski neatzītā Ziemeļkipras Turku Republika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu