Kosovas parlaments ratificē robežlīgumu ar Melnkalni, neraugoties uz opozīcijas asaru gāzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kosovas parlaments trešdien ratificēja ar Melnkalni noslēgtu robežas demarkācijas līgumu, lai gan opozīcija mēģināja bloķēt ratifikāciju, vairākkārt izpūšot parlamentā asaru gāzi.

Kosovas un Melnkalnes robežlīgums tika noslēgts 2015.gadā, un tā ratifikācija ir pēdējais solis, kas Prištinai jāsper, lai iegūtu bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES). Kosova ir vienīgā Balkānu valsts, kas vēl nav iekļauta ES bezvīzu režīma sarakstā.

Nacionālistiskās partijas «Vetevendosje» («Pašnoteikšanās») deputāti parlamentā izpūta asaru gāzi, kavējot balsojumu par robežlīguma ratifikāciju. «Vetevendosje» deputāti šādu taktiku pielietojuši jau apmēram desmit reizes.

Kosovas nacionālisti uzskata, ka robežlīgums paredz Melnkalnei atdot 8000 hektāru lielu Kosovas teritoriju – galvenokārt mežus un kalnu ganības.

Parlamenta sēde tika pārtraukta, kamēr sēžu zālē tika izvēdināta gāze.

Balsojums beidzot tika sarīkots vakarā, un tajā līguma ratifikāciju atbalstīja 80 no 120 deputātiem – nepieciešamais divu trešdaļu vairākums.

«Bumba tagad ir Eiropas Komisijas pusē,» tvītoja Kosovas prezidents Hašims Tači, gaidot «gadu desmitiem ilgas izolācijas» izbeigšanu.

Policija paziņoja, ka pēc pārmeklēšanas tika aizturēti septiņi «Vetevendosje» deputāti.

«Vetevendosje» arī agrāk ir izpūtusi asaru gāzi parlamentā un rīkojusi vardarbīgus protestus Prištinā, mēģinot novērst Tači ievēlēšanu par prezidentu 2015.gadā, kā arī ar Serbiju un Melnkalni noslēgto līgumu ratifikāciju.

Kosovas premjerministrs Ramušs Haradinajs otrdien paziņoja parlamenta deputātiem, ka balsojums par robežlīguma ar Melnkalni ratifikāciju ir «viena no svarīgākajām lietām valstij».

«Balsojums neapdraud Kosovas teritoriju,» sacīja Haradinajs, kurš bija pret šo līgumu pirms stāšanās premjerministra amatā pērn.

Starptautiskā sabiedrība bija vairākkārt aicinājusi Prištinu atrisināt šo jautājumu.

ASV vēstnieks Kosovā Gregs Delavī trešdien tviterī paziņoja, ka «vardarbībai kā politiskam instrumentam nav vietas Kosovā».

ES vēstniece Prištinā Natalja Apostolova tviterī rakstīja, ka ir «šausmināta» par gāzes izpūšanu parlamentā un «šokēta, ka Eiropā parlamenta locekļi izmanto šādu bīstamu taktiku, lai vilktu Kosovu atpakaļ».

Melnkalnes parlaments ratificēja šo līgumu drīz pēc tā noslēgšanas 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu