Mātes un bērna mirstība un slimības ir viens no būtiskākajiem veselības sistēmas indikatoriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mātes un bērna mirstība un slimības ir viens no būtiskākajiem indikatoriem, kas raksturo kopējo sabiedrības veselības sistēmu valstī, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas Reģionālās komitejas 66.sesijā sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Kā informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Agnese Zarāne, ministre 12. un 13.septembrī piedalījās PVO sesijā, kuras laikā tika diskutēts par aktuāliem jautājumiem sabiedrības veselības jomā: neinfekcijas slimību profilaksi un kontroli, seksuālās un reproduktīvās veselības uzlabošanu, patvēruma meklētāju un imigrantu veselības aprūpi un citiem jautājumiem.

Čakša uzsvērusi, ka, ņemot vērā mātes un bērna mirstību un slimības, ir iespējams izvērtēt sabiedrības veselības un reproduktīvās veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti. Viņa atgādināja, ka mātes un bērna veselība ir VM prioritāte un ministrijas mērķis ir samazināt neinfekciju slimību izplatību, ko izraisa tādi riska faktori kā neveselīga diēta un sēdošs dzīvesveids.

«Mēs visi arī zinām, ka smēķēšanai, alkohola, narkotiku un citu atkarību izraisošu vielu patērēšanai ir izteikti negatīva ietekme uz grūtnieces un augļa veselību. Bērna veselība ir lielā mērā atkarīga no mātes veselības - dzīvesveida un ieradumiem grūtniecības laikā,» skaidroja Čakša.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu