ES tiesa atceļ bitēm kaitīgā insekticīda aizliegumu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa ceturtdien atcēlusi Eiropas Komisijas (EK) 2013.gadā noteikto daļējo aizliegumu insekticīda fipronila izmantošanai, apmierinot Vācijas ķīmijas giganta BASF sūdzību.

Vienlaikus tiesa atstājusi spēkā EK noteikto daļējo aizliegumu izmantot trīs neonikotinoīdu grupas augu aizsardzības līdzekļus - tiametoksamu, imidakloprīdu, klotianidīnu, kas tiek vainoti par bišu populāciju nogalināšanu. Tomēr attiecībā uz šiem līdzekļiem ES jau spērusi radikālāku soli, aprīļa beigās vienojoties pilnībā aizliegt to lietošanu ārtelpās. Sūdzību par šo līdzekļu daļēju aizliegšanu bija iesniegušas Vācijas ķīmijas kompānijas «Bayer» un «Syngenta».

Attiecībā uz fipronilu tiesa nolēma, ka EK nav pilnībā novērtējusi sekas tā daļējam aizliegumam, kad pieņēma attiecīgo lēmumu 2013.gadā.

Tiesas lēmums atceļ ierobežojumus fipronilu lietot tikai siltumnīcās un uz augiem, kas tiek novākti pirms ziedēšanas, tādiem kā puravi un sīpoli.

Tiek uzskatīts, ka arī fipronils ir kaitīgs bišu populācijām.

Tiesas lēmumu divu mēnešu laikā var pārsūdzēt bloka augstākajā tiesu instancē - ES Tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu