ASV notiesā Latvijas nepilsoni par ļaunatūru testēšanas pakalpojumu sniegšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

ASV federālā tiesa trešdien Latvijas nepilsoni Ruslanu Bondaru atzinusi par vainīgu trīs apsūdzības punktos par ļaunatūru testēšanas pakalpojuma «Scan4you» sniegšanu, kas ļāvis kibernoziedzniekiem izvairīties no atklāšanas.

37 gadus vecais Bondars atzīts par vainīgu sazvērestībā nolūkā veikt krāpšanu internetā, sazvērestībā pārkāpt datoru krāpniecības un ļaunprātīgas izmantošanas likumu un datoru uzlaušanā.

Kā paziņoja Tieslietu ministrija, Bondars vismaz no 2009.gada līdz 2016.gadam darbojies ar «Scan4you», kas par samaksu piedāvāja hakeriem informāciju, kura tika izmantota, lai noteiktu, vai viņu ļaunatūru pamanīs pretvīrusu programmatūra, ieskaitot speciālas pretvīrusu programmas, kuras tiek izmantotas lielu ASV mazumtirgotāju, finanšu iestāžu un valdības iestāžu aizsardzībai pret ielaušanos datoros.

Vienā gadījumā kāds «Scan4you» klients izmantojis pakalpojumu ļaunatūras testēšanai, kura pēc tam tika izmantota 40 miljonu kredītkaršu un debetkaršu numuru, 70 miljonu adrešu, telefona numuru un citas personu identificējošas informācijas nozagšanai no mazumtirdzniecības veikaliem visā ASV, kas mazumtirgotājam radīja aptuveni 292 miljonus dolāru lielus izdevumus, paziņoja ministrija.

«Ruslans Bondars palīdzēja hakeriem testēt un uzlabot ļaunatūras, kas pēc tam tika izmantotas, lai nodarītu simtiem miljonu dolāru lielus zaudējumus Amerikas kompānijām un klientiem,» paziņoja ASV ģenerālprokurora palīgs Džons Kronans.

Bondara līdzzinātājs 36 gadus vecais Jurijs Martiševs martā atzina savu vainu tajos pašos apsūdzības punktos.

Rīgas iedzīvotājs Bondars un Martiševs tika aizturēti 2017.gada maijā. Martiševs ir Krievijas pilsonis un dzīvoja Maskavā un tika aizturēts brauciena laikā uz Latviju, un, neskatoties uz Krievijas iebildumiem, izdots ASV.

Bondaram draud cietumsods līdz 35 gadiem un sprieduma pasludināšana paredzēta 21.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu