Sūna uz jumta – normāli, bet tikai Sūnu ciemā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad izvēlamies jumtu savai mājai, iztēlojamies, kā tas izskatīsies skaisti uzlikts. Kāda būs tā krāsa un faktūra. Cik izsmalcināti izvēlētais jumta tonis saderēs ar sienām, un kā viss kopā veidos vienotu ansambli, kurā prieks dzīvot un vienmēr atgriezties. Bet bieži vien piemirstam, ka jau pēc pāris gadiem jumtu klās vienmērīgs zaļgans apsūbējums, pelēkzaļa ķērpju kārta ar dzeltenrūsganiem sūnas laukumiem.

Sūna, ķērpji, arī zālīte – viss, kas vairojas pa gaisu ar sporām un sēklām, labprāt aizķeras jumta mikrospraugās, kur vējš jau sagādājis arī nelielu augsnes kārtiņu. Īpaši tajos jumtos, kuru virsma ir abrazīva. Tāpēc patīkams izņēmums ir metāla jumti, jo to gludajā virsmā nekas neaizķeras un arī nesazaļo. Pat parasti aizaugušajā jumta ziemeļu pusē. Metāla jumti vienkārši neapaug.

Pat tad, ja mājai apkārt ir sakuplojušas kļavas un liepas, kas noēno jumtu un ļauj dakstiņiem nevienmērīgi nosūbēt un pārklāties ar zaļgandzeltenu sūnu, metāla jumts šādos apstākļos ne apsūbēs, ne apaugs.

Foto: Publicitātes foto

Bet nav jau arī tā, ka apaudzis jumts būtu uzreiz jāmaina nost. Savas funkcijas tas pilda, tomēr veģetācija uz jumta samazina tā kalpošanas laiku. Ir dažādas metodes, kā atbrīvoties no apauguma. Vienkāršākais ir kāpt uz jumta un visu, kas tur ir saaudzis, skrāpēt nost. Lēti un nekaitīgi! Bet te gan jāatceras, ka, mehāniski skrāpējot jumtu, jūs nokasāt nost arī jumta materiāla aizsargkārtu, kas domāta, lai jumts ilgāk kalpotu. Ir arī otra metode – apstrādāt ar speciālu ķīmiju, kas atbrīvos jumtu no sazaļojuma. Tomēr ne katrs gribēs vidē, kurā viņš dzīvo, darboties ar veģetāciju iznīcinošu spēcīgu šķīdinātāju. Bet, kā jau minējām, metāla jumtiem tas nav aktuāli, jo tie vienkārši neapaug.

Foto: Publicitātes foto

Pateicoties metāla gludajai virsmai, šiem jumtiem ir vēl viena priekšrocība – novērots, ka pavasarī sniegs metāla jumtus atbrīvo par pāris nedēļām agrāk. Te gan ir svarīgi atcerēties – ja gar ēkas malu iet gājēju celiņš, ir svarīgi uzlikt sniega barjeras (tās var iegādāties vienlaikus ar jumta materiālu). Visos pārējos gadījumos var priecāties par tīru jumtu bez sniega, kamēr uz bitumena šindeļu vai kārniņu līdzīga slīpuma jumta sniegs turēsies vēl nedēļas divas. Runājot par sniegu – mēs turamies pie pārliecības, ka privātmājām uz metāla jumta sniegs nav jātīra, ja vien tas nav angārs.

Sīkāk var noskaidrot te: www.balex-akcija.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu