Nākamā gada budžetā nebūs līdzekļu priekšvēlēšanu populisma finansēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamā gada budžetā nebūs papildu līdzekļu priekšvēlēšanu populisma finansēšanai, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa informēja, ka budžeta izstrāde joprojām ir procesā un ministrijas pārskata savus tēriņus. Tāpat pagaidām esot pāragri spriest par pieejamo finansējumu jaunu prioritāšu finansēšanai, jo to noteiks arī Latvijas makroekonomikas rādītāji.

«Patlaban ir grūti novērtēt precīzas ieņēmumu prognozes, jo nodokļu reforma pilnībā stāsies spēkā gada vidū ar izmaiņām uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanā. Bet ir skaidrs, ka papildus resursi jaunu prioritāšu finansēšanai ir jāmeklē iekšējos resursos, nevis uzliekot papildu finanšu slogu,» pauda Reizniece-Ozola.

Vaicāta, vai nākamgad valsts budžeta ietvaros būs iespējams rast papildus līdzekļus jaunām prioritātēm, finanšu ministre atzina, ka uz attīstību vērstiem pasākumiem līdzekļus varētu atrast.

«Vienmēr var atļauties finansēt svarīgas lietas, bet ir skaidrs, ka priekšvēlēšanu populismam finansējuma nebūs,» uzsvēra Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Latvijas Stabilitātes programmā 2018.-2021.gadam fiskālā telpa aplēsta negatīva. Saskaņā ar prognozēm, fiskālā telpa 2019.gadā ir plānota mīnus 45,2 miljonus eiro apmērā, 2020.gadā mīnus 37,8 miljonu eiro apmērā, bet pozitīva tā būs 2021.gadā, kad fiskālā telpa aplēsta 3,2 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš Reizniece-Ozola atzina, ka patlaban nākamā gada fiskālā telpa tiek plānota negatīva, jo Finanšu ministrija (FM) ir nofiksējusi fiskālā nodrošinājuma rezervi, līdzekļus neparedzētiem gadījumiem un apropriācijas līdzekļus.

«Mēs esam konservatīvi, ņemot vērā, ka šis gads ir tikai sācies, turklāt patlaban tiek īstenota nodokļu reforma, kuras efektu pilnībā varēs novērtēt gada otrajā pusē, kad pilnā mērā būs stājusies spēkā uzņēmumu ienākuma nodokļa reforma. FM dokumentos vēlējās paredzēt drošības spilvenu, lai priekšvēlēšanu gaisotnē nerastos vēlme tērēt vēl nenopelnītu naudu,» norādīja Reizniece-Ozola.

Pēc viņas teiktā, izmaiņas patlaban prognozētajā fiskālajā telpā varētu tikt ieviestas šoruden, kad tiks pārskatītas makroekonomiskās prognozes, turklāt būs arī pieejama informācija par ministriju izdevumu pārskatīšanas rezultātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu