Kā par 20 eiro nokļūt Maskavā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Iliya Pitalev / Sputnik

Dodoties ceļojumos, vislabākā mugursoma ir naudasmaks. Ja tas ir pilns, tad var ceļot ar komfortu, lieki neraizējoties par naudas taupīšanu. Tomēr, ja pārvietoties tūrisma vai citā nolūkā nākas regulāri un ir nepieciešams ekonomiskākais variants nokļūšanai no punkta A uz punktu B? Jāmeklē ceļabiedri un kolektīvās pārvietošanās iespējas.

Portāla TVNET krievu valodas versijas žurnāliste Tatajana Odiņa jau apmēram pusgadu regulāri pārvietojas starp Rīgu un Maskavu, un viņa aktīvi izmanto kolektīvās braukšanas servisu «BlaBlaCar».

Izmantojot «BlaBlaCar», brauciens starp Rīgu un Maskavu maksā divas reizes mazāk par braucienu vilcienā.

Lētākā vilciena vilciena biļete maršrutā Rīga-Maskava maksā, sākot ar 40 eiro. Vasarā – tūrisma sezonas laikā – biļetes kļūst dārgākas.

Brauciens no Rīgas uz Maskavu autobusā maksā 50 līdz 60 eiro, savukārt avioreiss starp Latvijas un Krievijas galvaspilsētām izmaksā vismaz 150 eiro.

Ja šādā maršrutā nākas pārvietoties regulāri un visus izdevumus segt no savas kabatas, tas kopsummā izmaksā visai dārgi.

«BlaBlaCar» ir pasažieru un autovadītāju kopiena, kas visā pasaulē apvieno jau aptuveni 100 miljonus cilvēku. Ar «BlaBlaCar» palīdzību iespējams atrast ceļabiedrus, un šis pakalpojums kaut kādā mērā garantē gan autovadītāja, gan pasažieru drošību, jo informāciju par potenciālo ceļa biedru un viņa reputāciju iespējams iegūt jau pirms brauciena.

Lai reģistrētos «BlaBlaCar» vietnē, nepieciešams norādīt savu telefona numuru, e-pasta adresi, kā arī «apstiprināt» savu personību, ļaujot potenciālajiem ceļabiedriem aplūkot vienam otra sociālo tīklu profilus.

Izvēloties nepieciešamo maršrutu, vietnē var apskatīt, ko piedāvā attiecīgajā maršrutā braucošie šoferi.

Cenas ir dažādas – tās parasti nosaka automašīnas vadītājs. Kolektīvais brauciens vienam līdzbraucējam maršrutā Rīga – Maskava parasti maksā 20 līdz 25 eiro.

Pasažieris un šoferis ar «BlaBlaCar» starpniecību arī sarunā visas brauciena detaļas – izbraukšanas laiku un vietu, kā arī citas nianses, piemēram, mājdzīvnieku pārvadāšanu vai pat to, kāda mūzika skanēs brauciena laikā un vai braucēji dod priekšroku sarunām vai tomēr izvēlas pārāk nesarunāties.

Pēc tam, kad visas detaļas ir sarunātas, pasažierim atliek tikai rezervēt braucienu un saņemt apstiprinājumu no automašīnas vadītāja.

Pēc brauciena gan pasažieris, gan vadītājs viens otru novērtē, tādējādi veidojot viens otra reputāciju.

Reputācija ir svarīga turpmāko ceļabiedru meklēšanā, jo neviens negribēs doties ilgā braucienā ar nepazīstamu cilvēku, kura reputācija nav no tām labākajām.

«BlaBlaCar» tika izveidots 2006.gadā Francijā.

Šobrīd pakalpojums pieejams vairāk nekā 20 valstīs, galvenokārt Eiropā.

Kopā braukšanu no Rīgas uz Maskavu ar «BlaBlaCar» starpniecību izmanto visdažādākie cilvēki – interesanti un aktīvi un, galvenokārt, jauni cilvēki.

Šādu braucienu laikā iespējams uzzināt visdažādākās lietas – gan stāstus par privātpersonu bankrotiem un zaudētām cerībām, gan dažādus padomus, kā labāk kontaktēties ar Krievijas robežsardzi un migrācijas dienestiem, kā arī dažādus citus vērtīgus padomus, piemēram, cik kas Maskavā maksā vai pat dažādas ēdienu receptes. Tāpat tiek runāts par notiekošo Latvijā un Krievijā, tostarp par politiku.

Starp tiem, kas regulāri pārvietojas starp Rīgu un Maskavu, ir gan tādi, kas dzīvo abās valstīs, gan tādi, kas strādā vai mācās Maskavā. Daļa cilvēku arī domā par pārcelšanos uz dzīvi Krievijā.

Daļa autovadītāju, kas meklē līdzbraucējus braucieniem uz Krieviju, dara to «kravas» dēļ.

Iebraucot no Latvijas Krievijā, viens cilvēks drīkst bez maksas ievest 50 kilogramus mantu. Ja automašīnā brauc divi cilvēki, tad kopējais «kravas» apjoms palielinās līdz 100 kilogramiem.

Galvenais mīnuss šādai kolektīvajai braukšanai no Latvijas uz Krieviju ir nepieciešamība šķērsot robežu, jo nekad nevar zināt, cik ilgu laiku uz robežas nāksies pavadīt.

Pat ja mašīnu uz robežas nav daudz, gaidīšana rindā var aizņemt dažas stundas.

Sabiedriskajām transportam šajā situācijā ir priekšrocība, jo tas kursē pēc saraksta.

Ja svarīgi ir nokļūt galā laikus, tad noteikti jāizvēlas sabiedriskais transports. Savukārt, ja ir vēlme ietaupīt un interesē piedzīvojumi, tad nepazīstami ceļabiedri būs pašā laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu