«Neste Latvija»: Nelegālās degvielas tirgus Latvijā samazinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Nelegālās degvielas tirgus Latvijā samazinās, intervijā apliecināja «Neste Latvija» valdes loceklis un mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis.

«Ņemot vērā, ka dīzeļdegvielas tirgus pēdējos gados katru gadu ir pieaudzis par 10%, varam secināt, ka to daļēji ir veicinājis nelegālā tirgus samazinājums. Ja skatāmies uz Latvijas ekonomikas attīstību - iekšzemes kopprodukta pieaugumu, ekonomiskās aktivitātes u.tml. -, šiem rādītājiem tik liela kāpuma nav bijis. Līdz ar to var secināt, ka nelegālais degvielas tirgus samazinās,» teica Beiziķis.

Viņš arī norādīja, ka degvielas uzpildes stacijās Latvijas austrumu pusē ir jūtams ieņēmumu pieaugums. «Piemēram, Rēzeknē, Alūksnē, Daugavpilī apmēri ir pieauguši pēdējos trīs četrus gadus, turklāt ātrāk nekā kopējais tirgus, lai gan iedzīvotāju skaits samazinās,» atzīmēja «Neste Latvija» valdes loceklis.

Pēc viņa teiktā, iedzīvotāju interese braukt uz Baltkrieviju pēc degvielas varētu būt kritusies līdz ar cenu atšķirības samazināšanos. «Varbūt salīdzinājumā ar Krieviju degvielas cenas Latvijā ir apmēram divas reizes dārgākas, taču Baltkrievijā pēdējos gados ir pieaugušas, un vairs nav tik ļoti krasas atšķirības, attiecīgi interese braukt uz šo reģionu patērētājiem ir samazinājusies, jo neatmaksājas,» skaidroja Beiziķis.

Tāpat viņš atgādināja, ka ir ieviesti nosacījumi, ka, izbraucot no valsts, ir jāfiksē degvielas apjoms bākā, un tas ir nelegālo degvielas tirgu ierobežojošs faktors. «Ja atpakaļ braucot degvielas apjoms bākā ir lielāks, tad par to jau ir jāmaksā akcīzes nodoklis atbilstoši Latvijas likumdošanai. Katrā valstī regulējums atšķiras. Lietuvā līdzīgs regulējums spēkā jau ir sen,» teica «Neste Latvija» valdes loceklis.

«Neste Latvija» 2016.gadā strādāja ar 276,375 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 32,1% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 10,8% - līdz 9,666 miljoniem eiro.

«Neste Latvija» ir Somijas naftas pārstrādes un tirdzniecības uzņēmuma «Neste» korporācijas meitasuzņēmums. «Neste» ieņēmumi 2017.gadā bija 13 miljardi eiro, un uzņēmums tiek kotēts Somijas biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu