GORS jau piecus gadus kā kultūras dzīves flagmanis Latgales reģionā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latgales vēstniecība GORS, kas bija pirmā no jaunizveidotajām reģionālajām koncertzālēm Latvijā 21. gadsimtā, maijā svinēs piecgadi. Vērtējot paveikto šajā laika posmā, iestādes vadītāja Diāna Zirniņa atzīst, ka GORS spējis ar augstvērtīgo muzikālo piedāvājumu atdzīvināt kultūras dzīvi ne tikai Latgales reģionā, bet visā Latvijā kopumā.

«Puse no mūsu apmeklētājiem ir vietējie reģiona ļaudis, taču pārējie brauc no Rīgas, Valmieras un pat Liepājas, jo tik kvalitatīvs akustiskais baudījums citviet valstī nav sastopams,» lepojas ēkas namamāte. Reģioni neatpaliek no kultūras dzīves piedāvājuma galvaspilsētā, kas šo gadu laikā ir mainījis arī latgaliešu kultūras patēriņa paradumus. Piemērs – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti, kuros zālē vismaz 60% ir reģiona iedzīvotāji.

Tā kā koncertzāles pastāvīgais apmeklētājs vidēji ir vecumā virs 35 gadiem, tad, plānojot programmu, jāņem vērā arī jaunākas paaudzes vēlmes un intereses. Ja sākotnēji cilvēki bažījās, kā zem viena jumta sadzīvos akadēmiskā un populārā mūzika, tad GORS ir veiksmīgais piemērs, ka to izdodas savienot ļoti labi.

«Gribējām pierādīt, ka koncertzāles nav tikai izredzētajiem, bet ikvienam, kas vēlas baudīt kultūru visdažādākajās radošajās izpausmēs, un mums tas ir izdevies, gudri plānojot pasākumus. Un galu galā šī ir labskanīgākā vieta Latvijā, kur izcils skaņas baudījums būs kā klasiskās, akadēmiskās, simfoniskās un arī populārās mūzikas pasākumos,» atklāj iestādes vadītāja.

To novērtē gan vietējie mūzikas nozares pārstāvji, gan tie latvieši, kas ir pieprasīti pasaules mērogā. «Ja kādreiz šķita, ka, piemēram, nevaram aicināt izcilo Kristīni Opalais vai Ivetu Apkalnu, jo ko tad tik augsta līmeņa zvaigznes darīs Rēzeknē, tad šobrīd ar lepnumu aicinām uzstāties tik kvalitatīvā koncertzālē,» atminas vadītāja.

Vaicājot, kāds ir darbības plāns nākamajiem pieciem gadiem, Diāna Zirniņa saka, ka svarīgākais ir turpināt iesākto. «Būtu neizsakāmi gandarīti, ja katrs Latvijas iedzīvotājs kaut reizi būtu paviesojies GORS,» sapņot nebaidās koncertzāles komanda.

Un reģionālās koncertzāles izveide patiesi ir devusi neizmērojamu ieguldījumu arī tūristu piesaistei ne tikai Rēzeknei vien, bet visam Latgales reģionam. Senāk cilvēki brauca ekskursijā tikai uz Aglonas baziliku, tagad ceļš ved tālāk un plašāk. Pozitīvi tūristu skaita pieaugums ietekmē vietējo ekonomiku, turklāt arī Rēzeknes pilsētai un apkārtējiem novadiem tas ir papildu stimuls aizvien attīstīt tūrisma piedāvājumu.

Katru gadu Latgales vēstniecībā notiek vairāk nekā 150 kultūras pasākumi, bet ēkā notiekošo norišu kopējais apmeklētāju skaits gadā pārsniedz jau 180 tūkstošus interesentu.

Kāds ir labākais kompliments, ko GORS darbinieki ir saņēmuši? Vadītāja atklāj, ka tas ir cilvēku viedoklis, ka visai komandai viss darbs paiet vienos svētkos. «Jums taču gandrīz katru dienu ir kāds izcils pasākums! Tas taču ir lielisks darbs – vienos priekos bez bēdām. Bet cilvēki jau neredz to garoziņu, cik grūti ir organizēt tik vērienīgus pasākumus, bet, ja viņi mūsos redz tikai šo prieku un entuziasmu, tad tas patiesi ir lieliskākais kompliments visai mūsu komandai.»

Latgales vēstniecības GORS piecu gadu jubilejas koncertu sērijai dots kopējais nosaukums «GORS piecgades simfonija», simboliski sasaistot iecerētos dzimšanas dienas koncertus ar klasiskas simfonijas četrām daļām, katru balstot kādā no koncertzāles «stiprajām pusēm» – akustikā, radošumā, sadarbībā un latgaliskumā. Svētku programmā iecerēti pasākumi gan lielajiem, gan mazajiem Latgales vēstniecības GORS apmeklētājiem, veidojot jaunas koncertprogrammas, aicinot piedalīties savējos un draugus, kā arī neaizmirstot par satikšanās prieku kopīgā sadziedāšanā.

Latgales vēstniecība GORS

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu