Skip to footer
Šodienas redaktors:
Oļesja Garjutkina
Iesūti ziņu!

Ilgtspējīgs gaļas patēriņš sākas ar īsu piegādi

Raksta foto

Lai samazinātu vides piesārņojumu un nodrošinātu patērētājiem svaigāku pārtiku, Eiropas Savienība (ES) arvien vairāk veicina īsās pārtikas piegādes ķēdes.

Šīs ķēdes bieži vien balstās uz principu “No lauka līdz galdam”, kas nodrošina atbildīgu kvalitātes kontroli, produktu drošību un ilgtspējību visos ražošanas posmos. Īsās piegādes ķēdes ir risinājums, kas spēj nodrošināt ražotājiem iespējas nogādāt preci patērētājiem, bet patērētājiem – iegādāties kvalitatīvu vietējo produktu.

Pērkot produktus, kas ir ceļojuši no tālākām valstīm pa garu piegādes ķēdi, patērētājs laiž garām iespēju ēst svaigus, nesen ražotus produktus. Nereti, pirms nonākt uz jūsu galda, produkti kravas konteineros ceļo nedēļu, divas, pat mēnesi, kamēr caur noliktavām nonāk pie mazumtirgotāja. Viss šis ēdiena ceļš no lauksaimnieka līdz patērētāja galdam ir ne tikai garš, bet arī dārgs, tāpēc paša produkta ražošanas izmaksas veido tikai nelielu daļu no veikalā redzamās cenas plauktā. Tikmēr ES ražotie produkti var nonākt pie vietējām mazumtirdzniecības ķēdēm un pircējiem tajā pašā dienā.

LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes Dzīvnieku zinātņu institūta direktore, asociētā profesore Dr.agr. Diāna Ruska saka, ka īsas pārtikas piegādes ķēdes ir izdevīgas patērētājiem, jo ​​līdz ar tām var iegādāties svaigākus, augstākas kvalitātes un daudzveidīgākus produktus par labāku cenas un kvalitātes attiecību.

Diāna Ruska stāsta, ka mūsdienās arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta pārtikas izcelsmei un vietējo ražotāju atbalstīšanai, vienlaikus paaugstinot vides prasības katrā pārtikas piegādes ķēdes posmā un cenšoties samazināt cilvēku uztura radīto CO2 pēdu.

“Gan uzņēmumiem, gan patērētājiem var būt arī cerības, kas nav balstītas ekonomiskajā labumā, piemēram, lielāka sociālā apmierinātība vai izpratne par ieguldījumu vietējas kopienas nodarbinātībā un vides aizsardzībā. Īsās ķēdes saīsina attālumu starp pārtikas ražošanu un patērētājiem, kas samazina transporta radītās emisijas un kopējo pārtikas radīto izmešu daudzumu,” saka direktore.

Raksta foto

Katra ķēdes posma milzīgā nozīme

Mājputnu audzēšanas modeli “No lauka līdz galdam” bieži dēvē par vērtību ciklu, kas ietver visus posmus: no vaislas jeb vecāku ganāmpulku audzēšanas, barības ražošanas, produktu izstrādes un ražošanas līdz iepakošanai un piegādei mazumtirdzniecības vietām. Šī prakse ļauj saīsināt piegādes ķēdi un kontrolēt visu ražošanas procesu, nodrošinot pārredzamību, kvalitāti un pārtikas nekaitīgumu.

“Mājputnu audzēšana sākas ar rūpīgi atlasītiem vaislas ganāmpulkiem – vistiņām un gaiļiem, kurus piecus mēnešus audzē īpašos apstākļos, līdz tie pieaug un sāk dēt olas. Šīs olas tiek transportētas uz inkubatoru, kur tiek stingri kontrolēti apstākļi – temperatūra, mitrums un ventilācija. Pēc 20 dienām olas tiek pārvietotas uz inkubācijas kamerām, kur izšķiļas cāļi,” skaidro putnkopības uzņēmuma izpilddirektore Aiva Banga.

Tālāk cāļus pārvieto uz īpaši pielāgotām novietnēm, kur ir nodrošināti optimāli augšanas apstākļi. Putnus baro ar sabalansētu barību, kam ir stingri kontrolēts sastāvs, kas garantē putnu pareizu augšanu un attīstību. Katrā posmā tiek veikta nepārtraukta uzraudzība, lai nodrošinātu ne tikai putnu labsajūtu, bet arī produkta drošību patērētājam.

Izaudzētā vistas gaļa tiek pārstrādāta dažādos produktos – svaigā vistas gaļā, marinējumos un termiski apstrādātos produktos, piemēram, kūpinātās vistiņās. Visā procesā tiek piemēroti stingri kvalitātes kontroles pasākumi: higiēnas prasības, mikrobioloģiskā testēšana, temperatūras kontrole un slēgts iepakojums, kas aizsargā produktu no jebkāda piesārņojuma. Pēdējais posms ir piegāde. Produkti nonāk noliktavās un mazumtirdzniecības vietās, kas pielāgotas to uzglabāšanai, ievērojot stingru temperatūras režīmu, lai patērētājiem nonāktu tikai svaiga un droša vistas gaļa. “Katram procesa posmam – no vaislas ganāmpulka audzēšanas līdz galaprodukta piegādei – ir sava nozīme un tieša ietekme uz galaproduktu. Visa procesa kontrole nodrošina, ka katrs process ir caurspīdīgs un efektīvs, ievērojot augstākos pārtikas nekaitīguma standartus. Pat vissīkākās detaļas, piemēram, putnu barošana, vides kontrole vai produkta iepakojums, būtiski ietekmē galaprodukta kvalitāti. Tādā veidā patērētāji var būt pārliecināti, ka uz viņu galda nonāk drošs, pārbaudīts un augstas kvalitātes produkts,” uzsver A. Banga.

Finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Lietuvas Zemkopības ministrijas pakļautībā esošā Lauksaimniecības aģentūra uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienība, ne piešķīrēja iestāde par tiem nevar tikt sauktas pie atbildības.

Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem: https://www.vm.gov.lv/lv/media/3017/download?attachment

Raksta foto
Uz augšu