«Mašīnas neko nezina par ētiku»: EP deputāti vēlas stingrāku privātuma uzraudzību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien asi kritizēja sociālo tīklu «Facebook», paužot viedokļus, ka Eiropā ir nepieciešama lielāka kontrole pār šādiem pakalpojumiem, jo «mašīnas neko nezina par ētiku». Debates EP seko «Facebook» & «Cambridge Analytica» skandāla atklāsmēm, kad izrādījās, ka miljoniem cilvēku personīgie dati nokļuvuši apšaubāmās rokās. Saskaņā ar Eiropas Komisijas aplēsēm skandāla ietvaros noplūduši arī teju trīs miljonu eiropiešu personīgie dati.

Uzņēmums «Cambridge Analytica» tiek vainots miljoniem «Facebook» lietotāju datu ieguvē bez viņu atļaujas. Šī informācija pēc tam izmantota 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā. Tiek lēsts, ka neatļautā veidā iegūta informācija par 87 miljoniem «Facebook» lietotāju, 2,7 miljoni no tiem ir ES iedzīvotāji.

Debašu sākumā ES Tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības aizsardzības komisāre Vera Jurova uzsvēra, ka privātuma aizsardzība ir fundamentāls mūsu laikmeta izaicinājums. Notikušais apliecinot, ka eiropiešu darbs pie tā dēvētās Vispārīgās datu aizsardzības regulas atmaksājies un šā likumdošanas akta principus varētu pārņemt arī citas pasaules valstis.

Komisāre pauda, ka «Facebook» būs pilnībā jāsadarbojas ar Eiropas Savienības atbildīgajām iestādēm, lai varētu izpētīt, kas īsti ir noticis un kādas tam ir sekas. «Nav laika diskutēt. Mums jāpalīdz visiem tiem trīs miljoniem eiropiešu, kurus skandāls skāris. Ir jāsniedz informācija, ko viņi var darīt, lai pasargātu savus personīgos datus. Mums pilnībā jāsaprot, kas notika ar ES pilsoņu datiem, kā arī - kas tagad notiek,» rosināja komisāre.

Jurova īpašu satraukumu pauda par ārvalstu aktieru centieniem ietekmēt vēlēšanu iznākumus. «Internets nav vieta, kurā nevalda likumi. Internetā jārespektē likumi, tāpat kā tas ir dzīvē,» klāstīja komisāre.

Līdzīgus viedokļus pauda arī klātesošie eiroparlamentārieši. Sociāldemokrātu (S&D) pārstāvis Gonzaless Ponss (Gonzales Pons) akcentēja arī attīstību mākslīgā intelekta jomā, sakot - eiropiešiem ir jābūt uzmanīgiem, jo «mašīnas nezina neko par ētiku». «Digitālā pasaule nav tikai analītiskā. Tas, kas notiek kibertelpā, nepaliek tikai tur. Mums ir jācīnās pret meliem [internetā], kas ir daudz draudīgāki nekā populisms,» piebilda Pons.

Konservatīvo (ECR) pārstāve Helga Stevensa (Helga Stevens) tikmēr norādīja, ka internetu visai bieži izmanto dažādi teroristi, kas tajā var slēpt pēdas. Tādēļ ir nepieciešams aizsargāt gan savu privātumu, gan arī nodrošināt to, ka internetu nevar izmantot ļaunos nolūkos. Parlamenta liberāļu politiskās grupas (ALDE) vārdā Sofija Intvelda kritizēja «Facebook» vadītāju Marku Zakerbergu, paužot, ka viņam ir jāierodas EP, paužot respektu ES «Facebook» lietotājiem. Tāpat deputāte atgādināja, ka ES datu aizsardzības iestādes bija informētas par minēto skandālu jau no pagājušā gada.

Eiroskeptiski noskaņotās «Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropas» grupas vārdā Viljams Dartmouts (William Dartmouth) savukārt pauda, ka «Facebook» ir izveidojis plēsonīgu monopolu, uzpērk potenciālos konkurentus un pelna naudu ar lietotāju daru tirdzniecību. ««Facebook» kļuvis par vīrusu, no kura jūs nevarat atbrīvoties. «Facebook» ir problēma, viņa biznesa aktivitātes un monopols ir problēma. «Facebook» monopols ir jāsagrauj,» pauda deputāts.

Vairāki eiroparlamentārieši aicināja EP ierasties arī Zakerbergu, lai viņš sniegtu skaidrojumu par notikušo.

Eiropā pieaug bažas par to, kā interneta kompānijas izmanto savu klientu datus, un par «viltus ziņu» izplatīšanos tīmeklī. Īpašs satraukums ir par Krievijas iejaukšanos vēlēšanās Eiropā, izplatot dezinformāciju un radot nesaskaņas ar sociālo mediju starpniecību. «Facebook» ir iesaistīts privāto datu aizsardzības skandālā pēc ziņām, ka Lielbritānijas datu analīzes firma «Cambridge Analytica», kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojusi 87 miljonu ASV vēlētāju «Facebook» profilu informāciju bez viņu atļaujas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu