«YouTube» šāvēja un ļoti īsais apšaudes sarīkojušo sieviešu saraksts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Nasima Aghdama otrdien sarīkoja apšaudi «YouTube» galvenajā birojā Sanbruno, sašaujot trīs cilvēkus un pēc tam izdarot pašnāvību. Saskaņā ar Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) datiem, sievietes masveida apšaudes sarīko ļoti reti, tāpēc incidents Kalifornijas štatā uzskatāms par neierastu gadījumu, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Policija turpina izmeklēt Aghdamas rīcības motīvus. Saskaņā ar ASV mediju vēstīto, 39 gadus veco dzīvnieku tiesību aktīvisti varētu būt sadusmojusi viņas publiskoto video filtrēšana «YouTube», tādējādi samazinot potenciālos ienākumus no šiem video.

Saskaņā ar FIB datiem, periodā no 2000. līdz 2016. gadam fiksētajās 220 masveida apšaudēs tikai deviņos gadījumos jeb 4% incidentu šāvējas bija sievietes.

Apšaudes sarīkojušās sievietes pārsvarā izmanto pistoles un atklāj uguni mācību iestādēs vai arī viņu esošajās vai bijušajās darba vietās.

Kā norāda CNN, «YouTube» incidents nav uzskatāms par masu slepkavību, jo šāvēja nevienu nenogalināja.

Alabamas Universitātes krimināltiesību eksperts Adams Lenkfords uzsver, ka sievietes kopumā retāk pastrādā slepkavības ar šaujamieročiem.

FIB dati liecina, ka 2016.gadā no visām slepkavībām, kurās izmantoti šaujamieroči, slepkavas bija sievietes vien 7,6% gadījumu.

«Pētījumi liecina, ka vīrieši pastrādā ievērojami vairāk slepkavību nekā sievietes, neatkarīgi no slepkavības veida,» norāda Lenkfords.

Saskaņā ar ASV Ieroču vardarbības arhīva definīciju par masveida apšaudi uzskatāms incidents, kurā šāvējs sašauj vai nogalina vismaz četrus cilvēkus.

Savukārt ASV Kongresa pētniecības dienesta definīcija nosaka, ka par masveida apšaudi uzskatāms incidents, kad šāvējs nogalina četrus vai vai vairāk cilvēkus apšaudē, kas sarīkota publiskā vietā un kuras upuri izvēlēti nejauši.

Saskaņā ar ASV Slepenā dienesta datiem ASV 2017.gadā notikušas 28 masveida apšaudes. Nevienu no tām neveica sieviete.

Savukārt Lenkfords apkopojis informāciju par 292 masveida apšaudēm visā pasaulē – tikai vienu no šīm apšaudēm īstenoja sieviete.

Lenkfordam nav skaidras atbildes uz jautājumu, kāpēc sievietes ļoti reti kļūst par masu slepkavām.

«Mēs īsti nevaram atbildēt uz jautājumu par atšķirībām starp šāvējiem vīriešiem un sievietēm. Problēma, kas šajā gadījumā ir labas ziņas, ir tā, ka mums nav pietiekami daudz pārkāpēju sieviešu, lai tas būtu statistiski nozīmīgs lielums,» norāda Lenkfords.

Lai arī reti, sievietes mēdz pastrādāt šādus noziegumus.

Piemēram, 2006.gada 30.janvārī Dženifera Sanmarko ieradās savā bijušajā darbavietā - pasta nodaļā Kalifornijas štata pilsētā Goletā – un nošāva sešus cilvēkus, bet pēc tam nošāvās pati. Pirms apšaudes pasta nodaļā, Sanmarko nošāva savu kaimiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu