Grībauskaite: No tirdzniecības kariem cietīs vienkāršie cilvēki, nevis politiķi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Baltijas valstis centīsies mazināt ekonomisko spriedzi starp Eiropas Savienību (ES) un ASV, paturot prātā, ka no tirdzniecības kariem visvairāk ciestu vienkāršie cilvēki, nevis politiķi, norādījusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas šobrīd līdz ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni un Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu uzturas vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs.

«Starp Eiropu un ASV šobrīd veidojas zināma spriedze. Es gribētu uzsvērt, ka mūsu valstis [Lietuva, Latvija un Igaunija] būs tās, kuras mēģinās panākt, lai šī pašreizējā nelīdzsvarotība, šie tirdzniecības karu riski tiktu samazināti līdz minimumam,» viņa uzsvērusi Baltijas valstu un ASV uzņēmējdarbības forumā.

Grībauskaite norādījusi, ka Eiropa un ASV cenšas veicināt brīvo tirdzniecību, bet atzinusi, ka Eiropas valstis joprojām protežē savus pārtikas, lauksaimniecības produkcijas un automobiļu tirgus.

«Mēs centīsimies panākt, lai tas nepāraug lielā konfliktā, jo no tā cietīs abu pušu uzņēmēji un sabiedrība. Ja starp Eiropu un ASV izcelsies tarifu karš, par to nāksies maksāt mūsu cilvēkiem - ne jau mums, politiķiem, bet tieši mūsu cilvēkiem,» sacījusi Lietuvas prezidente.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā mēnesī paziņoja, ka noteiks ievedmuitu tēraudam un alumīnijam attiecīgi 25% un 10% apmērā, bet vēlāk atlika šo lēmumu līdz maijam. ES, reaģējot uz to, savukārt pavēstīja, ka varētu paaugstināt ievedmuitas likmes tādiem pazīstamiem ASV ražojumiem kā «Harley-Davidson» motocikliem un «Levi's» džinsiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu