Erdogans: Darījums par Krievijas zenītraķešu iegādi ir galīgs

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien paziņoja, ka viņa valsts plāns iegādāties Krievijas zenītraķešu sistēmu «S-400» ir galīgi «noslēgts darījums», un noraidīja citu NATO valstu bažas par to.

Erdoans piedalījās kopīgā preses konferencē ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš apmeklē Ankaru savā pirmajā ārvalstu vizītē kopš pārvēlēšanas par prezidentu 18.martā. Gan vienošanās par šīs raķešu sistēmas iegādi, gan Putina vizīte uzsver attiecību nostiprināšanos starp abām valstīm.

Turcija septembrī parakstīja 2,5 miljardu ASV dolāru (2,11 miljardu eiro) līgumu ar Krieviju par «S-400» iegādi, kas ir Ankaras pirmais lielais bruņojuma iepirkums no Maskavas. Decembrī tika paziņots, ka Krievija plāno sākt «S-400» piegādi Turcijai 2020.gada martā.

«S-400» nav savietojama ar NATO sistēmām, un ASV politiķi un militārpersonas ir paudušas bažas par Turcijas nolūkiem, iegādājoties šādu sistēmu.

«Mēs esam panākuši vienošanos par «S-400«. Šis temats ir slēgts. Tas ir noslēgts darījums,» teica Erdogans.

Abu valstu attiecību uzlabošanās kontrastē ar attiecību pasliktināšanos starp Krieviju un Rietumiem saistībā ar bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu Lielbritānijā.

Ir pasliktinājušās arī Turcijas attiecības ar Rietumiem cilvēktiesību problēmu un Turcijas militāro operāciju pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā dēļ.

Edogans preses konferencē runāja par «mēģinājumiem saindēt Turcijas un Krievijas sadarbību». «Paldies Dievam, mūsu attiecības veiksmīgi pārvarēja šos grūtos pārbaudījumus. Ar katru neveiksmīgu provokāciju mūsu attiecības kļuva stiprākas, līdzīgi kā tērauds pēc dzelzs rūdīšanas ar ūdeni,» viņš piebilda.

Putins sacīja, ka Krievija būvēs raķetes «S-400» straujākā tempā, nekā bija sākotnēji plānots, lai tās piegādātu ātrāk pēc Ankaras pieprasījuma. «Mēs esam nolēmuši paātrināt šo ļoti efektīvo sistēmu piegādi,» viņš piebilda.

Pirms tam Erdogans un Putins otrdien simboliski atklāja Turcijas pirmās atomelektrostacijas (AES) celtniecību Vidusjūras Mersinas reģionā. Turcijas prezidents Akuju AES celtniecību atklāja ar video zvana starpniecību, stāvot blakus Putinam prezidenta pilī Ankarā.

Trešdien Ankarā ir gaidāms samits, kurā Putins, Erdogans un Irānas prezidents Hasans Ruhani apspriedīs Sīrijas nākotni.

Krievija un Irāna, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu, sākušas sadarboties ar Turciju, kas atbalsta vairākus sīriešu nemiernieku grupējumus, lai panāktu mieru Sīrijā un nodrošinātu savu ietekmi šajā valstī pēc tam, kad karš būs beidzies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu