Laukkopības laboratorijas izveidē Skrīveros LLU ieguldījusi € 292 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

6.aprīlī plkst.12 Skrīveros tiks atklātas Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Zemkopības institūta atjaunotās Laukkopības laboratorijas telpas, kurās ieguldīti 292 000 eiro, informēja augstskolas komunikācijas vadītāja Lana Janmere.

Laboratorijā turpmāk norisināsies zālaugu un citu augu selekcija, ģenētisko resursu saglabāšana un jaunu zālaugu šķirņu veidošana. Janmere skaidroja, ka laboratorijas darbības nodrošināšana un tās modernizēšana ir viena no LLU aktivitātēm, kas vērsta uz laukkopības zinātniskā virziena attīstīšanu.

«Atjaunotajās Laukkopības laboratorijas telpās turpmāk būs iespējams apstrādāt izmēģinājumu laukos savākto sēklu materiālu un sagatavot to turpmākai izmantošanai. Svarīgs institūta darbības virziens ir laukaugu aprobēšana Latvijas klimatiskajos apstākļos un jaunu zālaugu šķirņu radīšana. Institūta pētnieki rūpējas, lai audzētājiem nodrošinātu pārbaudītu laukaugu sēklas materiālu. Bieži ārvalstu uzņēmumu sēklu piedāvājums ir augstas kvalitātes, bet nepiemērots audzēšanai Latvijā, tādēļ esam kā universitāte ieinteresēti veidot spēcīgu zinātnisko bāzi laukkopībā, lai atbalstītu mūsu lauksaimniekus,» skaidroja LLU zinātņu prorektors Arnis Mugurēvičs.

Laukkopības laboratorijā veikta iekštelpu pārbūve, apkures un ventilācijas sistēmu, elektrotīklu un ūdensvada izbūve, kā arī labiekārtota tā apkārtne, tādējādi veidojot Skrīveros stabilu bāzi lauka pētījumiem. Darbi īstenoti Eiropas Savienības fonda projekta «LLU un tās pārraudzībā esošo zinātnisko institūciju pētniecības, attīstības infrastruktūras un institucionālās kapacitātes stiprināšana» gaitā. Telpu atjaunošanu veica PS «A.A.& Būvkompānijas».

Zemkopības institūts ir LLU struktūrvienība, kas izveidota 2016.gadā, īstenojot ar lauksaimniecības zinātnisko pētniecību saistīto institūciju konsolidāciju. Pašlaik tajā tiek veikti zinātniskie pētījumi, selekcionēti daudzgadīgie zālaugi un sagatavotas jaunāko šķirņu augstākās kategorijas sēklas, kā arī pārbaudītas laukaugu šķirņu saimnieciskās īpašības konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Zemkopības institūta rīcībā ir 118 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, katru gadu 40 hektāru platībā tiek veikti izmēģinājumi, kas sadalīti 3000 izmēģinājumu lauciņos. Institūts uztur patentus 21 laukaugu šķirnei, tostarp vairākām sarkanā āboliņa, lucernas, pļavas auzenes, timotiņa šķirnēm, tādējādi nodrošinot ģenētisko resursu saglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu