Erdogans un Putins atklāj Turcijas pirmās AES celtniecību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Emrah Yorulmaz / TT NYHETSBYRÅN

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien simboliski atklājuši Turcijas pirmās atomelektrostacijas (AES) celtniecību Vidusjūras Mersinas reģionā.

Turcijas prezidents Akuju AES celtniecību atklāja ar video zvana starpniecību, stāvot blakus Putinam prezidenta pilī Ankarā.

Turcijas valsts televīzijas TRT demonstrētajos kadros bija redzams, kā strādnieki sāk darbu, kamēr gaisā tiek izšauts salūts par godu šim notikumam.

Atomelektrostacijas celtniecība izmaksās 20 miljardus ASV dolāru. Pēc pabeigšanas, atomelektrostacija spēs nodrošināt 10% no Turcijai nepieciešamās elektroenerģijas.

Pirmo celtniecības posmu plānots pabeigt 2023.gadā, kad apritēs simts gadi kopš modernās Turcijas dibināšanas, bet darbus pilnībā pabeigt paredzēts līdz 2026.gadam.

«Šī projekta mērogu ir grūti pārspīlēt,» sacīja Putins.

«Tas iezīmē jaunu posmu Turcijas ekonomikas attīstībā,» viņš piebilda.

Erdoans norādīja, ka atomelektrostacija sekmēs Turcijas enerģētisko drošību, kā arī spēlēs nopietnu lomu cīņā pret klimata izmaiņām.

Turcija un Krievija pēdējos mēnešos stiprinājušas savas attiecības vairākās jomās, tostarp enerģētikā, kā arī izvērtušas sadarbību Sīrijas krīzes jautājumā.

Krievija un Irāna, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu, sākušas sadarboties ar Turciju, kas atbalsta vairākus sīriešu nemiernieku grupējumus, lai panāktu mieru Sīrijā un nodrošinātu savu ietekmi šajā valstī pēc tam, kad karš būs beidzies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu