Zinātnieki atklājuši jaunu cilvēka orgānu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947

Zinātnieku grupa paziņojusi, ka viņiem cilvēka audos ir izdevies atklāt jaunu, ar šķidrumu pildītu orgānu, kas varētu būt lielākais cilvēka orgāns, vēsta izdevums «Reuters».

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», šis orgāns nodēvēts par starptelpu (lat. Interstitium) un atrodas starp audiem un orgāniem visā ķermenī. Šis orgāns aptver artērijas, muskuļus, zarnu traktu un urīnizvadkanālus un atrodas slānī, kas iepriekš tika uzskatīts par biezajiem saistaudiem.

Pētījums (Angļu val., 7,8 Mb, pdf)

Foto: Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947

Šis orgāns tika atklāts pavisam nejauši, kad divi endoskopisti Petross Beniass (Petros Benias) un Devids Karrs-Loke (David Carr-Locke) ar jaunas tehnoloģijas palīdzību kāda pacienta žultī meklēja vēža pazīmes. Atklājās, ka vietās, kur vajadzēja būt biezajiem saistaudiem, patiesībā atradās vēl neredzēts slānis.

Foto: Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947

Pētnieki pieaicināja patologu Nīlu Tīsu (Neil Theise), lai tas palīdzētu noskaidrot, kas ir šis jaunais atklājums.

«Žultsvados mēs varējām novērot šķidrumu, kas aizpildīja tukšumu starp audiem,» komentēja Tīss.

Šīs «kabatas» ietver kolagēna tīkls, kas ir saplūdis ar proteīnu elastīnu. Pētnieki uzskata, ka šī starptelpa tika atrasta, pateicoties tam, ka viņi mirušu audu vietā novēroja dzīvus audus.

Foto: Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4947

Viena no šā orgāna galvenajām funkcijām ir trieciena absorbēšana, lai aizsargātu ķermeņa kustīgās daļas.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu