Ierobežojot jautājumu uzdošanas laiku, Rīgas dome lems par budžeta grozījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas dome otrdien plkst.10 lems par pašvaldības šī gada budžeta grozījumiem, kas paredz, ka pilsētas izdevumi pieaugs par 42,38 miljoniem eiro.

Plānots, ka sēde noritēs, ņemot vērā, pirmdienas vakarā ar koalīcijas deputātu balsīm atkal mainīto pašvaldības nolikumu, kas atceļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) kritizētos ierobežojumus domes sēdēs uzdodamo jautājumu skaitam, tā vietā nosakot tiem laika ierobežojumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) pirmdienas rītā apturēja marta sākumā pieņemtos pašvaldības nolikuma grozījumus, kuri paredz, ka deputāti nedrīkst domes sēdēs uzdot vairāk par trim jautājumiem. Tās pašas dienas vakarā Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) sasauca domes ārkārtas sēdi, kurā, opozīcijas deputātiem nepiedaloties, tika atcelti VARAM kritizētie ierobežojumi domes sēdēs uzdodamo jautājumu skaitam, tā vietā nosakot tiem laika ierobežojumu.

Plānots, ka jautājumiem par vienu lēmumprojektu turpmāk tiks atvēlētas 20 minūtes, bet par budžetu jautājumus uzdot varēs pusotru stundu.

Pašvaldības budžeta grozījumus iepriekš atbalstīja Rīgas domes Finanšu un administratīvo lietu komiteja. Opozīcijas partijas par budžeta grozījumiem gan balsoja pret.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka šie grozījumi pamatā ir tehniski. «Iedomājieties, ka jūs pērn plānojāt iztērēt 100 eiro, bet iztērējāt 70, jo kaut kāda jums vēlama lieta uzreiz nav bijusi pieejama. Tātad tos 30 eiro jūs tērēsiet šogad, jo tagad šī lieta ir pieejama. Vienlaicīgi, šogad jums ir jauni 100 eiro. Tā sanāk arī mums - šogad tēriņi ir lielāki, taču deficīts, ņemot vērā pārpalikumu, lielākoties tiek nosegts. Tā ir dzīva nauda, kura mums ir un kura tiek pārdalīta,» skaidroja mērs.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse deputātiem skaidroja, ka pašvaldības ienākumi šogad būs par 1,79 miljoniem eiro lielāki nekā plānots sākotnēji. Pieaugumu veido 1,66 miljoni eiro pamatbudžeta ieņēmumu un 125 800 eiro speciālā budžeta ieņēmumu. Līdz ar to pašvaldības ieņēmumi šogad sasniegs 908,41 miljonus eiro.

Izdevumus plānots palielināt no 954,97 līdz 997,72 miljoniem eiro. Rezultātā pašvaldības budžeta deficīts paredzēts 89,31 miljonu eiro, lai gan sākotnēji tas tika plānots 48,34 miljonu eiro apmērā. Tādējādi budžeta deficīts šogad formāli pieaugs par 40,96 miljoniem eiro.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Gerhards aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka, ieviešot laika ierobežojumu jautājumu uzdošanai, Rīgas domes vadība vēlas radīt sev komforta zonu un neieklausīties iedzīvotāju ievēlētā mazākuma viedoklī.

Ministrs norādīja, ka domei ir tiesības veikt atkārtotus grozījumus un ministrija tos atkārtoti vērtēs. «Pusotras stundas laikā izskatīt gandrīz miljardu eiro lielu budžetu, nedomāju, ka tas ir iespējams. Šādā veidā tiks izjaukts normāls domes darbs. Iedzīvotāji ir ievēlējuši savus pārstāvjus un rēķinās, ka viņu intereses tiks aizstāvētas, bet šajā scenārijā deputātiem nebūs iespēju saņemt visas atbildes, jo ir uzlikts kaut kāds laika ierobežojums ar vairākuma uzspiestu balsojumu,» kritiku neslēpa ministrs.

Ministrs gan pauda viedokli, ka «nekur normālā, demokrātiskā sabiedrībā budžeta skatīšana netiek ierobežota uzliekot pusotras stundas limitu,» taču tas tikšot vērtēts tikai pēc grozījumu pieņemšanas un saņemšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu