Pērn Latvijas pilsonība atņemta 207 personām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērn Latvijas pilsonība atņemta 207 personām, galvenokārt cilvēkiem, kuriem vienlaikus ar Latvijas pilsonību bija arī Krievijas vai Izraēlas pilsonība, raksta «Latvijas Avīze».

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) informējusi, ka 2017.gadā Latvijas pilsonība atņemta 207 personām, bet 202 personas atteikušās no Latvijas pilsonības. Savukārt 2016.gadā atņemto pilsonību skaits bijis divreiz mazāks - tolaik to zaudējuši 107 cilvēki.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā ik pa laikam saņemot informāciju no PMLP par personām, kas lūdz grozīt Pilsonības likumu, lai varētu iegūt dubultpilsonību. Kā apstiprinājis komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), šādi signāli bijuši un apspriesti komisijā, taču līdz Saeimas vēlēšanām Pilsonības likums noteikti netikšot atvērts, lai nesāktos nevajadzīgas debates par maigāku likumu, tādējādi pazaudējot likuma pamatvērtības.

Nesen PMLP lēma atņemt Latvijas pilsonību traģiski bojā gājušā kinooperatora Andra Slapiņa pieaugušajiem bērniem, kuri vienlaikus ir arī Krievijas pilsoņi. Kad viņi šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, politiķi un valdība tomēr nolēma valsts interešu vārdā saglabāt Slapiņa dēlam Andrim un meitai Annai dubultpilsonību. Tas gan nenozīmē, ka uz to pašu var cerēt citi dubultpilsoņi, atzīmē laikraksts.

Saskaņā ar Pilsonības likumu Krievija nav starp tām valstīm, ar kurām Latvijas pilsoņiem var veidoties dubultpilsonība. Ir pieļaujami daži izņēmuma gadījumi, un viens no tiem tika izmantots Slapiņa bērnu gadījumā. Latvijas pilsonība Krievijas pilsonim ir atņemama, ja persona, kura to ieguvusi pirms pilngadības sasniegšanas, pēc 25 gadu vecuma sasniegšanas nav izvēlējusies palikt tikai par Latvijas pilsoni.

Krievijas latviešu kongresa priekšsēdētāja Lauma Vlasova šo situāciju uzskata par absurdu. «Pagājuši 25 gadi kopš 1992.gada 6.februāra, kad visiem Krievijā dzimušajiem automātiski tika piešķirta Krievijas pilsonība. Tiem latviešiem, kas tajā laikā tur ir dzimuši un kuru vecākiem ir Latvijas pilsonība, PMLP tagad sūta vēstules, lai viņi atsakās no Latvijas pilsonības. Tās ir sausā tonī uzrakstītas draudu vēstules, ka šie latvieši tiks iesūdzēti tiesā, ja nerakstīs iesniegumu pārvaldei par atteikšanos no Latvijas pilsonības. Ir bijuši vairāki tiesas procesi, un cilvēki tajos ir zaudējuši, jo Pilsonības likums liedz saglabāt dubultpilsonību ar Krieviju. Būtu tikai loģiski, ja likums ļautu neatņemt dubultpilsonību tiem pāris simtiem latviešu, kas dzīvo Krievijā,» sūrojusies Vlasova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu