Pabriks: Politiski ieguvēji no ASV un ES tirdzniecības saspīlējuma būs Ķīna un Krievija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sākotnēji politiski ieguvēji no ASV un Eiropas Savienības (ES) saspīlējuma tirdzniecības attiecībās būs Ķīna un Krievija, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Politiķis skaidroja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa ceturtdien parakstītais rīkojums par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam, kā arī tam gaidāmā atbilde no ES, izveidos situāciju, kurā galvenie ieguvēji būs Ķīna un Krievija, jo «Baltā nama uzsāktā bīstamā spēle sašķeļ sabiedrotos, nostādot to vienu pret otru».

«Tā ir populistiska un nepareiza politika, kas uz kādu laiku dos Trampam atbalstu vienkāršās tautas aprindās, bet ekonomiskos jautājumus neatrisinās, vienlaikus iedzenot ķīli starp sabiedrotajiem. Trampa paziņojums ir vērsts uz paša elektorātu un viņš iegūs papildus punktus no saviem vēlētājiem. Ar šiem tarifiem var varbūt panākt kādu nelielu darbavietu pieaugumu, bet zaudējumi būtu lielāki nekā ieguvumi. Eksperti norāda, - ja ASV tiešām vēlas kaut ko risināt, tad prātīgāk būtu bijis risināt situāciju ar iekšējām subsīdijām, nevis tarifiem,» norādīja eiroparlamentārietis.

Pēc EP deputāta domām, šāda tarifu politika ir «spļaušana sejā» saviem partneriem, jo, ja tiešām ASV vēlētos uzlabot metāla industriju, tad par to varētu runāt kopā ar sabiedrotajiem, vēršoties pie Ķīnas vai Indijas. «ASV un sabiedrotajiem būtu jāvēršas pie šīm valstīm, sakot, ka Ķīnas subsīdijas traucē, grauj mūsu industriju un neveido godīgu konkurenci. Tā vietā Tramps no populisma viedokļa un savu vēlētāju viedokļa ir rīkojies ļoti gudri, jo šī rīcība izskatās pēc stingras politikas, nostādot sevi vadošā pozīcijā, bet citus nostādot lūdzēja pozīcijā,» teica Pabriks, piebilstot, ka ES ir pietiekami liels spēlētājs, lai neļautu sevi šādi pazemot.

ES atbilde būs pietiekami spēcīga un mērķēta uz ASV štatiem, no kuriem nāk Trampa atbalstītāji, pieļāva Pabriks. ES nav citu variantu, kā vien spert pretsoļus, un paralēli notiks sūdzības par ASV Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO). «Ieguvēju nebūs, jo, sašķeļoties Rietumu pasaule, iegūs trešie spēlētāji. Arī būtiski, ka nākamais etaps šim tirdzniecības karam būs PTO marginalizācija, apdraudot PTO pastāvēšanu,» vērtēja Pabriks.

Latviju šis saspīlējums skars netieši, un lielākais apdraudējums radīsies no ģeopolitiskā saspīlējuma, pieļāva politiķis.

Jau vēstīts, ka Tramps ceturtdien parakstīja rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam, neraugoties uz ES un citu sabiedroto atkārtotiem brīdinājumiem, ka šie tarifi var izraisīt tirdzniecības karu.

Tramps, paziņojot par jaunajiem tarifiem, paskaidroja, ka tie pagaidām neattieksies uz Kanādu un Meksiku, bet arī citas valstis varēs sarunu ceļā vienoties par iespējām izvairīties no šiem tarifiem. Viņš par savas kritikas objektu izraudzījās Vāciju.

ES jau ir sastādījusi ASV produktu sarakstu, pret kuriem tā vērstu pretpasākumus, ja ES eksportu ietekmētu minētie tarifi. ES ik gadu eksportē uz ASV tēraudu apmēram piecu miljardu eiro vērtībā un alumīniju apmēram miljarda eiro vērtībā. Eiropas Komisija lēš, ka jaunie tarifi ES izmaksātu apmēram 2,8 miljardus eiro.

ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma norādījusi, ka ES «vajadzētu izslēgt» no jaunajiem ASV tarifiem tērauda un alumīnija importam. Komisāre šodien sarunās Briselē tiksies ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laitaizeru.

Tikmēr Ķīnas Tirdzniecības ministrija paziņojusi, ka Trampa lēmums par jaunu muitas tarifu piemērošanu tērauda un alumīnija importam ir «nodevīgs uzbrukums» globālajai tirdzniecības sistēmai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu