Pērn par 26% pieaudzis Patentu valdē iesniegto preču zīmju pieteikumu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Patentu valdē pagājušajā gadā iesniegti 3203 preču zīmju pieteikumi, kas ir par 26% vairāk nekā 2016.gadā, liecina Patentu valdes apkopotie dati.

Tostarp 1798 pieteikumi jeb 56% ir pieteikumi nacionālajā procedūrā.

Patentu valdē arī informēja, ka pagājušajā gadā par 28% pieaudzis reģistrēto preču zīmju kopskaits, starp kurām 41,1% jeb 1189 pieteikumi ir Latvijas izcelsmes preču zīmes. Salīdzinājumam Lietuvā nacionālajā procedūrā pērn saņemts 2881 pieteikums, bet Igaunijā - 1271 preču zīmju reģistrācijas pieteikums.

Kopumā 2017.gadā Patentu valdē iesniegti 49 aizsardzības pieteikumi, tajos iekļaujot 142 dizainparaugus, bet reģistrēti 149 dizainparaugi, veicot 47 reģistrācijas, ņemot vērā arī 2016.gada pieteikumus. Salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, Latvijā pērn iesniegts lielākais dizainparaugu pieteikumu skaits, jo Igaunijā iesniegti kopumā 46 pieteikumi, bet Lietuvā - 34 pieteikumi. Savukārt starptautiskajā procedūrā pērn reģistrēti 200 dizainparaugu, kas ir par 51% vairāk nekā 2016.gadā.

Izgudrojumu aizsardzībai 2017.gadā Patentu valdē saņemti 97 patentu pieteikumi, Lietuvā - 127 patentu pieteikumi, savukārt Igaunijā - 37 patentu pieteikumi, neieskaitot 37 lietderīgo modeļu reģistrācijas pieteikumus.

Tāpat pagājušajā gadā par 14% pieaudzis kopējais piešķirto izgudrojumu patentu skaits - pamatojoties uz nacionālajiem pieteikumiem, pērn piešķirti 87 izgudrojumu patenti, kā arī apstiprināti 1287 Eiropas patenti un attiecināti 59 Eiropas patenti. Lielāko patentu saņēmēju skaitā ir Latvijas universitātes. Visvairāk patentu 2017.gadā piešķirts Rīgas Tehniskajai universitātei, kas saņēmusi 11 patentus, savukārt 10 patenti piešķirti Rīgas Stradiņa universitātei.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norādīja, ka pieaugošais iesniegto preču zīmju pieteikumu skaits liecina, ka uzņēmēji arvien vairāk novērtē priekšrocības, ko sniedz preču zīmju reģistrācija, iegūstot papildu aizsardzību saviem produktiem un pakalpojumiem.

«Preču zīmes aizsardzība ir viens no veidiem kā savlaicīgi aizsargāt savu produktu. Preču zīme norāda uz izcelsmi, kvalitāti un juridisko aizsardzību, tādējādi ļaujot patērētājiem atšķirt preces un pakalpojumus, kurus tirgū piedāvā dažādi uzņēmēji,» skaidroja Laganovskis, uzsverot, ka pērn saņemto patentu pieteikumu skaits uzskatāms par atbilstošu kopējam Latvijas iedzīvotāju skaitam un uzņēmējdarbības vides apjomiem.

Lai uzlabotu nacionālo patentu kvalitāti, 2016.gada 3. oktobrī Patentu valde sadarbībā ar Eiropas patentu iestādi (EPO) uzsāka patentmeklējuma pilotprojektu, kas ļauj Latvijas patentu pieteicējiem pārbaudīt sava izgudrojuma patentspēju. Vadošās intelektuālā īpašuma iestādes eksperti sniedz atzinumu, vai pieteiktais izgudrojums ir jauns, rūpnieciski izmantojams un tam ir izgudrojuma līmenis. Pēc Patentu valdes direktora teiktā, 2017.gadā saņemti 14 pieteikumi, no kuriem četrus EPO eksperti jau izvērtējuši – trīs izgudrojumi atzīti par tādiem, kas ir jauni un inovatīvi, kuriem patlaban pasaulē identiska izgudrojuma nav.

Pagājušā gada beigās Latvijā kopumā spēkā bija 71 789 preču zīmes, neieskaitot apmēram vienu miljonu Eiropas Savienības preču zīmes, un 868 dizainparaugi, neieskaitot apmēram 734 600 reģistrētos dizainparaugus Eiropas Savienībā. Savukārt izgudrojumu aizsardzības jomā 2017.gada beigās spēkā bija 6757 apstiprinātie Eiropas patenti, 1560 attiecinātie Eiropas patenti un 790 Latvijas patenti, kopumā veidojot 9107 patentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu