Vai rožu ēteriskā eļļa var maksāt vien € 5?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kāds mana bloga lasītājs jautā: «Vai jūs ieteiktu rožu ēterisko eļļu ar uzrakstu Pure Premium Essential Oil, ko tepat Latvijā var iegādāties par cenu ap pieciem eiro?» - stāsta ēterisko eļļu eksperte Zane Java. Iegādāties ēteriskās eļļas ir visai vienkārši. Daudzos veikalos tās piedāvā. Izaicinājums ir iegādāties patiešām kvalitatīvas ēteriskās eļļas.

Ja godīgi, man savulaik bija niecīgas zināšanas par ēteriskajām eļļām un bieži vien izvēlējos, pamatojoties uz izdevīgāko cenu un skaistāko iepakojumu. Bet tad sāku pētīt un iedziļināties tēmā...

Ideālā gadījumā jūsu pirkuma izejvielas ir audzētas optimālā augsnē, klimatā un temperatūrā. Tās ir ievāktas atbilstošajā brīdī un vēl pavisam svaigas tiek destilētas, pastāvīgi novērojot gan temperatūru, gan spiedienu. Pēc tam gatavā produkcija tiek laboratorijās rūpīgi testēta, lai būtu pavisam droši, ka saņemat visaugstākās kvalitātes ēteriskās eļļas. Tā būtu ideālā gadījumā (daži ražotāji to arī nodrošina).

Reālajā dzīvē ir diezgan grūti būt pārliecinātam par iegādātā šķidruma sastāvu. Daži ražotāji bāzes eļļai (jojoba, kokosriekstu, vīnogu kauliņu eļļa) pievieno labi ja 5% ēteriskās eļļas. Kāds melisas eļļai piejauc lētāko citrona eļļu. Citi vienkārši aizstāj dabisko ar sintētisko. Ēteriskās eļļas var saturēt pesticīdus, smaržvielas un vēl sazin ko. Daži izplatītāji nemaz nenorāda ražotāja nosaukumu, tāpēc varam tikai cerēt, ka produkts nav par lētu naudu iepirkts no kādiem norakstītiem pārpalikumiem.

Šokējoši ir uzzināt, ka 70% pasaulē pieejamo ēterisko eļļu esot viltotas. Un, ja jums piedāvā iegādāties aveņu, zemeņu, ananasu, kivi, banānu vai kokosriekstu ēterisko eļļu, tad ziniet, ka tāda vispār neeksistē!

Starptautiski pieņemta standarta nav. Atsevišķu valstu likumdošana nosaka, ka ēterisko eļļu var marķēt kā 100% terapeitisku, pat ja tā satur tikai 5% tīras ēteriskās eļļas. Ja vēlaties tās lietot savas veselības uzlabošanai, vai jums ir vienalga, kas ir atlikušie 95%? Tie ir būtiski jautājumi ne tikai iekšķīgas lietošanas gadījumā. Toksīni kopā ar eļļu iekļūst organismā arī caur ādu vai ieelpojot. Tas ir iemesls, kāpēc vajadzētu rūpīgāk izvēlēties, piemēram, gaisa atsvaidzinātājus un odekolonus.

Kā varam zināt, ka produkts ir patiešām labs?

1. Izskats

Kā jau zināt, ēteriskās eļļas nav nekādas eļļas. Iespējams, vienīgā līdzība - tās nešķīst ūdenī.

Ieziežot pirkstos, tīras ēteriskās eļļas neradīs eļļainuma sajūtu. Tāpat tās neatstās eļļas plankumu, uzpilinot uz balta papīra lapas. Izņēmums ir vien dažas ēteriskās eļļas, kā vetīvers, pačūlija vai sandalkoks.

Uz baltā papīra nepaliks nekādi traipi, izņemot vienīgi citrusu ēteriskās eļļas, kas atstās nedaudz dzeltenīgu traipu.

2. Cena

Protams, mēs kā pircēji allaž vēlamies ietaupīt, tomēr vajadzētu ļoti uzmanīties, pērkot zemo cenu ēteriskās eļļas. Labas eļļas vienmēr būs dārgas, un ne jau tāpēc, ka starpnieki «uzskrūvē» cenas.

Parēķināsim paši. Lai iegūtu minētos 10 ml rožu ēteriskās eļļas, nepieciešami 20 tūkstoši ziedu jeb 50 - 100 kg rožu ziedlapiņu. Pieņemot, ka viena roze varētu maksāt vismaz 1 centu... Plus vēl tvaika destilācijas un iepildīšanas izmaksas, pudelītes cena, transporta izdevumi, iesaistīto pušu plānotā peļņa. Un, protams, arī PVN 21%... Padomājiet, vai 10 ml tīras augstas kvalitātes rožu ēteriskās eļļas veikala plauktā var maksāt piecus eiro? Būsim tuvu patiesībai, apgalvodami, ka tādas 10 ml pudelītes cenai vajadzētu būt vismaz 300 - 400 eiro.

Starp citu, ne kura katra roze šeit derēs. No daudzajām šķirnēm īstās ir vien trīs: Rosa damascena, Rosa gallica un Rosa centifolia.

Pazīstamākais rožu audzētājs ir Bulgārija. Tieši Balkānu pakājē atrodas lielākās Rosa damascena plantācijas. Vienā hektārā atradīsiet ap 2000 rožu krūmu, kuri spēj dot ražu aptuveni 10 gadus, ik gadu saražojot ap 4000 kg ziedlapiņu.

Stāsta, ka ar šķīdinātāju palīdzību varot iegūt 6 reizes vairāk rožu ēteriskās eļļas nekā ar tvaika destilācijas metodi, taču tad kvalitāte ir pilnīgi cita. Tad tās var izmantot tikai parfimērijai.

3. Nosaukums

Lai neiegādātos lētu smaržūdeni, kas labākajā gadījumā vien nekaitēs jūsu veselībai, vienmēr pārliecinieties, vai ir norādīts auga latīniskais nosaukums, jo tas ir visprecīzākais veids, kā identificēt konkrētu augu. Vienas ģints dažādu sugu augiem piemīt atšķirīgas terapeitiskās īpašības!

4. Iepakojums

Pudelītei jābūt izgatavotai no tumša stikla, kas neļautu UV starojumam tikt klāt eļļai. Nekādas plastmasas! Ideālā gadījumā tur jābūt dozatoram, kas vienlaikus samazinās gaisa piekļuvi.

5. Izsekojamība

Starp citu, runā, ka gan Lada, gan Rolls Roice esot automašīnas. Lai gan, šķiet, tikai šis apzīmējums abām ir kopīgais.

Tāpat ēteriskās eļļas nepavisam nav vienādas. Neiekrītiet uz apzīmējumiem «dabīgs» un «tīrs»...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu