Ministrija: Šogad Latvijas ekonomika augs par 4%, bet kritumu var gaidīt finanšu sektorā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Šogad Latvijas ekonomika augs par 4%, savukārt spēcīgāku kritumu, nekā iepriekš prognozēts, var sagaidīt finanšu sektorā, norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Vērtējot ekonomikas izaugsmes perspektīvas 2018.gadam, FM norādīja, ka šogad saglabājas labi priekšnosacījumi salīdzinoši straujai ekonomikas izaugsmei, un pēc pašreiz aktuālajām ministrijas prognozēm iekšzemes kopprodukts (IKP) 2018.gadā palielināsies par 4%.

«Ekonomikas izaugsmi nodrošinās labvēlīgā situācija ārējos tirgos, pasaules ekonomikai kopumā augot straujākā tempā kopš 2011.gada un augstus izaugsmes tempus uzrādot arī Latvijas galvenajām ārējās tirdzniecības partnervalstīm. Tāpat turpinās palielināties investīciju apjomi, arvien augot ES fondu investīciju ieplūdei un nodrošinot būvniecības nozares tālāku kāpumu,» atzina ministrijā.

Pagājušā gada beigu un šā gada sākuma dati uzrāda spēcīgāku izaugsmi mazumtirdzniecībā, un, FM vērtējumā, kopumā 2018.gadā ir ļoti labi priekšnosacījumi privātā patēriņa tālākam kāpumam.

«To veicinās gan darba samaksas palielināšanās, tajā skaitā būtiskais minimālās darba samaksas paaugstinājums no 2018.gada 1.janvāra un valsts budžetā paredzētais izdevumu palielinājums atalgojumam, it īpaši veselības aprūpes nozares darbiniekiem, gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes pazemināšana un ar nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšana,» skaidroja FM.

Vienlaikus tieši pēdējās nedēļās ir saasinājusies situācija Latvijas finanšu sektorā, kas liek sagaidīt nozares spēcīgāku kritumu nekā iepriekš prognozēts.

«Negatīvie notikumi var arī būtiski pasliktināt uzņēmēju un patērētāju noskaņojumu, mazinot gatavību tērēt un investēt Latvijā. Tomēr pagaidām uzņēmēju un patērētāju konfidences rādītāji Latvijā joprojām ir augsti, februārī tikai nedaudz samazinoties no iepriekšējā mēnesī sasniegtā pēckrīzes laika augstākā līmeņa, un līdzīga situācija ir visā Eiropas Savienībā,» pauda ministrijā.

Jau ziņots, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 4,5%, salīdzinot ar 2016.gadu, uzrādot straujāko izaugsmi pēdējo sešu gadu laikā, aģentūra LETA uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē.

2017.gadā Latvijas IKP faktiskajās cenās bija 26,851 miljards eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu