Vai šis zīmogs ir pirmais pravieša Jesajas eksistences pierādījums?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ouria Tadmor/Eilat Mazar

Pirms aptuveni 2700 gadiem kāds paņēma mīksta māla gabalu un iespieda tajā Jesajas vārdu. Māls sacietēja un nokļuva mūsdienu arheologu rokās. Vai šis zīmogs ir pirmais arheoloģiskais pierādījums par Bībeles pravieša Jesajas eksistenci?

Kā vēstīts Bībelē, Jesaja iedrošināja Jūdejas karalistes ķēniņu Hezekiju stāties pretī asīriešu armijai, kas bija ielenkusi Jeruzalemi 701. gadā pirms mūsu ēras. Jesaja ieteica Hezekijam nepaklausīt asīriešu aicinājumam padoties un pravietoja, ka Dievs neļaus sagrābt Jeruzalemi. Bībelē rakstīts, ka asīriešu armiju pēc tam sagrāva Dieva sūtīta slimība.

Kā vēsta izdevums «Live Science», zīmogu arheologi atrada jau 2009. gadā Jeruzalemes austrumos. 3 metrus no tā tika atrasts arī Hezekijas zīmogs.

Lai arī Jesajas vārds patiesi ir iespiests uz šī zīmoga, pētnieki nav pārliecināti, ka tas tiešām ir Bībeles pravietis Jesaja, nevis kāda cita persona, kas dzīvoja tajā laikā.

«Pastāv liela iespēja, ka tas tiešām ir pravieša Jesajas zīmogs,» teica arheologs Eliats Mazars (Eliat Mazar).

Ja šis zīmogs tiks saistīts ar Bībeles pravieti Jesaju, tas būs pirmais un senākais arheoloģiskais pierādījums par tā eksistenci.

Diemžēl zīmogs ir bojāts, tāpēc ir grūti skaidri pateikt, vai tas ir pravieša Jesajas zīmogs, vai piederējis citam cilvēkam ar tādu pašu vārdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu